PUBLICERAD 2014-02-05 11:00

Allmänintresset kräver öppenhet

Vid socialnämndens möte före jul fick ledamöterna ett kompendium som hämtats ur boken ”EG-rätten och socialtjänsten – en vägledning”, utgiven av Socialstyrelsen.

Däri står att en EU-medborgare har rätt att vistas i Sverige maximalt tre månader utan uppehållstillstånd om denne inte belastar det sociala biståndssystemet i Sverige. Döm om vår förvåning då vi i MB v 4 läser om att Mark i höstas bekostat en hemresa för en familj ”Något som kommunen inte vill tala om”. Skattebetalarna har rätt att veta denna kostnad och det handlar inte om ”att uttala sig i enskilt fall” som social­chefen säger i MB.

Boråspolitikerna sände en turistbuss och en lastbil till Rumänien samt betalade röjning av tältlägret i Stads­parken. Notan för skattebetalarna har man i BT redovisat till drygt ett par hundra tusen kronor.

Rörligheten
Åtskilliga människor undrar om detta är det himmelrike som EU-medlemskapet skulle bli. Rörligheten mellan länderna som ofta nämns avser människor som ska studera, arbeta i ”vita” branscher eller att turista under de tidsperioder och villkor som anges i de av EU överenskomna dokumenten.

Såvitt känt har det aldrig varit ett mål för den svenska politiken att använda skattemedel för andra EU-länders medborgare utan språkkunskaper eller gångbara yrkesutbildningar.

Rumänien är ett bördigt jordbruksland och har en hel del naturtillgångar och har fått stora summor av EU för att lösa sina egna problem. Våra rikspolitiker bör ta an­svaret för att de fört in oss i EU och sätta erforderlig press på de länder som visar stora brister i förmågan att klara av sina egna problem.

Orealistiskt
Förslagen från enskilda att ”kommunen ska sponsra projekt i Rumänien” är inte realistiska. Däremot kan vem som helst, enskilt eller i grupp starta olika insatser. Man har tydligen haft mö­ten mellan bland andra kommunchefen, kommunalråden och enskilda för att diskutera frågorna. ”Olika personer fick i uppdrag att ta reda på vad som faktiskt är möjligt att göra”.

Jag har i många år arbetat med humanitärhjälp i öst­europeiska länder, kört lastbilstransporter, skött om spedition och fraktdokument, eta­blerat kontakter och kan både fallgropar och glädjeämnen i den sortens verksamhet. Kommunen ska sköta sina kärnverksamheter och humanitär hjälp ska skötas av en­gagerade medborgare i samverkan med målgrupper i det mottagande området.

Jag hjälper gärna engagerade personer med nyttiga råd och hjälp om någon vill axla ett personligt ansvar för en humanitär insats.

 

Jan-Ola Gustafsson (MOD)

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sidor:
1
Sortera:

Tack
Human-etik är viktigt, särskilt utan politiska block låsningar. Troligtvis lär inte socialförvalningens insyn öppnats mera med vår tillförordnade chef. Den enda som åtog sig arbetet efter att rekryteringsföretag kammat noll. Det är så illa att ingen vill arb... läs mer 11 feb kl. 16:48
Äntligen, nu börjar tabufrågan tillåtas!
rån DN: Hjälp finns. Rumänien har en omfattande plan för att stötta och integrera romer i samhället. Att vissa av dem lockas att tjäna pengar i Sverige utan att arbeta försvårar det arbetet. Nu måste Sverige och Rumänien samarbeta i frågan om gatutiggeriet, ... läs mer 08 feb kl. 04:51
Dagobert
Ett alldeles förträffligt väl nyanserad belysning av problemet med de rumänska "turisterna" av en som är väl insatt i problematiken och kan sätta pränt på vad de flesta anser i frågan, utan att riskera bli kallad rasist. Heder åt en sådan person. 05 feb kl. 22:39
fel
Ingen kan säga ordet kulturchock, inte heller krock. För det är väl inte så att vi öppnar för att stänga insyn? Det hade verkligen varit illa. Fast så är det väl inte? Vem är ar ordförande? Tror han heter P-O Hermansson. VI kan alla anse vad vi vill på lä... läs mer 05 feb kl. 15:19
Ullerika i Mölledal filosoferar
Är det ok med en socialchef som döljer sitt egna agerande i allmänhet, och insyn från allmänhet i synnerhet. Vi alla kanske ska vara glada att det framför titeln står tillförordnad, tf. Måtte det innebära något i denna kommun. 07 feb kl. 08:28
E@Liza
Underbart. Modigt, moget. Nyanserat. 05 feb kl. 11:59

Det finns totalt 6 kommentar till artikeln.

Sidor:
1
Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Potatisbilarna AB
Takbyggarna i Kinna AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00