PUBLICERAD 2014-04-02 11:00

Det krävs engagemang!

Ingen kan väl ha undgått att märka den se­naste tidens myckna utrymme som den så kallade PISA-rapporten fått i massmedia.

PISA, Programme for In­ternational Student Assess­­ment, är ett OECD-program som undersöker hur ett lands utbildningssystem gör 15-åriga elever rustade att möta framtiden. Vart tredje år un­dersöks elevernas förmågor och förståelse inom tre kunskapsområden: matematik, naturvetenskap och läsförståelse.

Den senaste rapporten har gett den svenska skolan mind­re hedrande placeringar, men vi har under en längre tid i olika mätningar sett att kunskapsnivån i den svenska skolan har sjunkit under se­nare år.

I debatten förekommer alltför ofta kommentarer av bland annat politiker och by­råkrater som sällan eller aldrig varit i ett nutida klassrum. Ofta hackar man då på Sveriges just nu mest otacksamma yrkeskår, lärarna, som tyvärr sällan eller aldrig för sin egen talan i debatten.

Alla bör läsa den
Nu har det äntligen kommit en bok som klarlägger var den egentliga skulden till dagens läge ligger. Per Korn­hall, före detta undervisningsråd på Skolverket och numera skolstrateg i Upp­lands Väsby kommun, har nyligen kommit ut med sin intressanta bok ”Barnexperi­mentet – svensk skola i fritt fall”. Alla som har den allra minsta kontakt med skolan borde läsa denna bok.

Analyserar orsakerna
Författaren analyserar de enorma förändringar som skett under de sista årtiondena med kommunaliseringen av skolan, avskaffandet av Skolöverstyrelsen, nya regelverk som ändrades innan de föregående hunnit införas, och inte minst förvandlingen av en skola för alla till en skolmarknad för de starka. I detta kaos har de arma lärarna varit måltavlor för ideologiska experiment, klåfingriga byråkrater och besparingsivriga politiker.

Barnen får lida
De som blivit lidande är våra barn, det är vår och deras framtid som huvudlöst sätts på spel. Och det går inte att lösa genom att på oklara grunder utse förstelärare och ge dessa ett antal extra tusenlappar. I boken finns konkreta förslag som kan vända utvecklingen och återskapa en skola för alla.

Men i den processen behöver föräldrarna engagera sig i långt högre grad än som vanligen är fallet.

Fostran för lärande
En positiv inställning till skolan och att kunskap är nödvändig för att klara vuxenlivet i en alltmer komplicerad framtid borde vara nå­got som varje förälder skickar med sitt barn på färden genom skolåren.

Om lärarna ska leverera en bra utbildning så ska föräldrarna leverera en fostran som gör att barnen och lärarna möts i ett klimat som möjliggör en bra inlärning.

 

Jan-Ola Gustafsson (MOD)

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sidor:
1
Sortera:

Krister Pettersson
SVENSK SKOLA I FÖRFALL - några orsaker Pisa-undersökningen visar katastrofala skolresultat. En elev i Alingsås, spelar in oljudet under en skollektion. Pappan blir förfärad, vill informera via Internet. Men blir polisanmäld av skolledningen. Ty skolans värld ... läs mer 06 apr kl. 14:57
Till Krister Pettersson
Du har rätt, NKMR är en mycket nödvändig organisation i detta land (Tyvärr). /Drabbad 06 apr kl. 21:15
Trams
Låt lärarna arbeta på med att fostra barnen. Själv är jag i detta land bara vårdnadshavare. Om jag kallats förälder och haft ett mandat som följer detta ord så kanske jag skulle bry mig. Nu kan gott både dagis/förskola och skola ta hand om detta så jag bara... läs mer 06 apr kl. 09:17
Aldrig mera
kommer orden hushåll eller vårdnadshavare från min mun. Omställningsperioden kanske kastar ut ngn enstaka groda, men vill inte använda ett pseudospråk som gagnar en politik som skulle kalla lutande Pisatornet för spikrakt. 06 apr kl. 09:00
Don Quijote herr väderkvarn förlorar även i dag
Hur lätt är det med engagemang? Ingen som pratar om skolan bör undgå att lägga ett par minuter på en mycket modig lärares uttalanden... Del 1: https://www.youtube.com/watch?... Del 2: https://www.youtube.com/watch?... Del 3: https://www.youtube.com/watch?... 05 apr kl. 18:33
Oj, det fanns färdigt
Bara att gå med, barnen rätt till föräldrars tid. Googla som annan skribent uppmanade. Inte konstigt att det lutande Pisatornet snart faller i Sverige... Här finns en större pusselbit som är för bra för att inte googla på.... 05 apr kl. 17:45
Mark har bättre politiker än komunen förtjänar
Det krävs MODighet i denna kommun, fast det är svårt. Tror det måste vara läs, lär, reflektera och sedan agera. Det kräver något av individen. Aldrig mera ska ja använda ordet hushåll.... 05 apr kl. 22:17

Det finns totalt 7 kommentar till artikeln.

Sidor:
1
Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsKinna Låsservice
Potatisbilarna AB
Takbyggarna i Kinna AB
Magnussons Snickeriservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00