PUBLICERAD 2014-04-16 11:00

Demokrati ingen säsongsvara

I MB den 3/4 (v.14) fanns en notis där Margareta Lövgren formulerar sig som om det är beslutat att socialnämnden ska splittras i två delar – en del för äldreomsorg och en del för övriga delar av socialtjänsten. Det är inga­lunda beslutat än.

Hösten 2012 bildades Ar­betsgruppen för översyn av den politiska organisationen inför nästa mandatperiod med representanter för de olika partierna. Denna grupp har diskuterat en eventuell delning av socialnämnden som följd av en motion från ett av partierna. Motionen tillkom under den kaosfyllda tiden för socialförvaltningen med stora un­-der­skott i ekonomin och de riksbekanta tjänstefelen inom IFO-verksamheten.

Efter ett långvarigt stålbad har lyckligtvis förvaltningen kommit på banan igen, ekonomin är i balans och man arbetar nu med en stabil organisation som är beredd att möta framtiden.

Att i detta läge riva sönder organisationen och på nytt starta en genomgripande förändring vore ett svek mot den personalgrupp som nyss genomgått en långvarig och krävande process. Varje omfattande förändring av en organisation anses regelmässigt behöva en period på 3-5 år innan den ”landat” i alla avseenden och är fullt intrimmad.

Det vore en fördel om Markborna som betalar de politiska påhitten kunde rekvirera ”Konsekvensanalys utifrån förslag att dela socialnämnden”, Daterad 2014-02-14, KS 2012-233 001-14 och själva ta del av denna. Där framkommer inga skäl som i nuläget motiverar en delning av socialnämnden. Fråga också på kommunkontoret efter Gärde-Wesslaus organisationsutredning om socialförvaltningen våren 2013, som inte heller förordar någon omstuvning av socialnämnden.

Vad som däremot behövs är nämndledamöter som ordentligt sätter sig in i de frågor som de ska besluta om och som kan ställa frågor till förvaltningen vid sammanträdena. Kommunpolitik handlar om att skapa så goda förutsättningar som möjligt för medborgarna utifrån de tillgängliga resurserna.

Att göra förändringar som en sorts modesak är inte ansvarsfull politik och innebär oftast slitage på både personal och ekonomin. I kommunstyrelsen den 26 mars röstade (M) (S) (FP) för delning av nämnden. För att behålla den numera välfungerande nämnden röstade (C) (MOD) (MBP) (V) (KD) (MP).


 

Jan-Ola Gustafsson
Lars-Åke Marmander
Marks Oberoende Demokrater

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Svårt
Med risk för att verka negativ så verkar det som om många av oss Markbor saknar just demokrati med öppenhet. Det känns dra att det finns ett parti som försöker ge oss invånare både ärlighet och öppenhet. Mitt intresse för vad andra röstar på är lågt, men... läs mer 20 apr kl. 19:34
Hej, brukar oftast uppfattas som snäll och behaglig
Svar: Marks kommun gör det mesta för att dökja det som de inte orkar hantera i stunden. Demokrati är inte en säsongsvara, snarare en bristvara i denna kommun. Hur många år ska det ta att göra om, och göra rätt? Intressant. Vi markbor lever i konsulternas land!... läs mer 20 apr kl. 11:41
Einhorn, konsten att vara snäll (läs kommunanst)
Skickas inte via E-post, första sidorna gratis, sedan kostar demokratin.... Demokrati är inte en färskvara, men kraftigt motarbetad. 17 apr kl. 09:48

Det finns totalt 3 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Potatisbilarna AB
Takbyggarna i Kinna AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00