PUBLICERAD 2014-08-27 11:00

Partistöd och valpropaganda

Omfattningen av den lokala valpropagandan med affischering och allt är beroende av kommunalt partistöd.

Kommunjuristen och kommunchefen har utrett partistödet och jämfört storleken i Marks kommun med stödet i andra kommuner, vilket visade att Marks kommun var mest generös av samtliga.

Av nämnda utredning framgår, att medan Marks kommun under en 4-årsperiod be­talar ut 187:-/invånare betalar Svenljunga kommun ut 81:60/invånare, Tranemo 88:70, Härryda 140:80. Totalt för vår kommun blir det under en fyraårsperiod mer än 6.300.000 kronor.
Stöd utgår till i KF representerade partier med ett grundstöd till varje parti på ett basbelopp + ½ basbelopp för varje mandat. 
Partiernas bokslut visar att större delen av stödet sparas till valåret. Jag ser ingen anledning till att vi skall yvas över det mest generösa bidraget av alla. Det är angeläget att partistödet justeras nedåt särskilt med tanke på att förvaltningarna ständigt har piskan vinande över sig för att spara. Ekonomin sätts i främsta rummet. Vi kan då inte som politiker försvara en  generös syn på bidraget till de politiska partierna. Detta har jag framfört i skrivelse till demokratiberedningen. Jag vann inte gehör för mitt förslag, som skulle innebära en nedskärning till cirka 65% av nuvarande bidrag. En besparing på en fyraårsperiod på cirka 2,2 milj.
Samtliga övriga partier röstade emot vårt förslag.

Demokratin skulle inte bli lidande av detta. Vid valet 2010 drev vi (MOD) valrörelsen utan en enda krona från kommunen och lyckades få 5,33% av rösterna. I bokslutet för 2013 redovisar vi en kassa på 158.000:- efter återbetalning av lånet inför valet 2010. Under 2014 får vi 90.000:-, varefter vi har att spendera 248.000:- för valrörelse och andra utgifter. Vi anser detta vara mer än tillräckligt och motiverar en reducering.
Av övriga partiers bokslut för 2013 framgår bl.a. att Henry Sandahl och hans MBP hade en kassa på c:a 545.000:- vartill kommer stö­det för 2014 på 135.000:-. Även övriga partier har samlat i ladorna för att spendera under valåret. Partier som M, Fp och S har dessutom ett krav på att fördela ut en del av sina intäkter till partierna på riksplanet. Av vad jag kunnat utläsa betalar M och Fp stöd till rikspartierna motsvarande cirka 30% av det från Marks Kommun utgående partistödet.

Det kan tyckas att partistödets storlek i budgeten är en droppe i havet. För min del anser jag det har en oerhört stor psykologisk betydelse. Vore intressant att veta vad väljarna anser i frågan.

Lars-Åke Marmander, (MOD)

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Anonym
Varför är det alltid Marks kommun som utmärker sig i frågor som vi invånare inte jublar åt? 28 aug kl. 00:48
Anonym2
De flesta politiker duger inte till att förvalta det mandat de fått av väljarna, oftast p g a bristande kunskap om det komplicerade samhälle vi nu lever i samt en ryggradslös benägenhet att alltid bräka med i diverse PK-projekt (PK=politiskt korrekt)som media tvingar dom till att dansa med i. Sista exemplet är BT:s reportage idag (28/8)om att försöka bränna 6 miljoner av markbornas skattepengar på s k HBTQ-certifiering av kommunens flera tusen anställda! Den stora frågan är emellertid varför skattebetalarna vill acceptera och betala olika medieplojar som redan genomförts och nya som förbereds? 28 aug kl. 12:15
Martinsson
Heder till er i MOD som tar upp en sådan här fråga! Det är alltså detta pengaflöde av skattemedel som gör att ett annat parti annonserar i MB om att "köpa mandat" för tiotusen kronor per styck! Har någon undersökt legaliteten i detta? Mod får då min respekt för sin inställning! 27 aug kl. 12:33

Det finns totalt 2 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.




Välj år:
Vecka:

AnnonsTakbyggarna i Kinna AB
Magnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Potatisbilarna AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00