PUBLICERAD 2014-11-19 11:00

EU – Drömmen som nödlandade

Statsförbundet EU är ingen skapelse efter andra världskriget. Det är en nytändning av den Pan-Europeiska rörelsen som fanns i början av 1900-talet och var en idé om ett kosmopolitiskt Europas Förenta Stater där de tidigare nationalstaterna reducerats till provinser.

Den mest kända förespråkaren under mellankrigstiden var greve Richard Nikolaus von Coudenhove-Kalergi. Läs om denne man på Wikipedia! Efter andra världskriget togs idén om den överstat­liga Europaunionen upp igen, till att börja med som den så kallade kol- och stålunionen som stegvis omvandlades till den problemfyllda skapelse som heter EU.
Fri rörlighet
Som lockbete för olika länders politiker och befolkningar använde man de ”fyra friheterna”, det vill säga att ett fritt flöde skulle ske mellan medlemsländerna av kapital, människor, varor och tjänster.
När det gällde det fria flödet av människor så förutsattes detta gälla studerande, arbetskraft som behövdes och var efterfrågad samt turister.
Medlemsstaterna förutsattes själva ta hand om sina be­folkningar och den sociala verksamheten som ett led i utvecklingen av sina länder. Efter Sovjetunionens kollaps ville västmakterna och USA snabbt få de tidigare Warszawapaktsländerna i sin intressesfär och ett antal länder som i vissa delar var var på u-landsnivå – bland annat ekonomiskt och socialt – togs in i unionen, många gånger med förespeglingar att EU skulle bekosta de nya ländernas utveckling.
Exporterar problemen
EU som idé har skapats av bland annat den globala storfinansen och hittills har vi aldrig sett att vi är på väg till det himmelrike som utlovats.
Sverige, som en period var på väg att bli en välfärdsstat, är nu i nedförsbacke i många avseenden. Flera öst­europeiska länder exporterar nu hit grupper som är analfabeter och saknar såväl språkkunskaper som kunska­per och erfarenheter som behövs för arbeten i Sverige, åtminstone om det gäller ”vita” jobb.
Sveriges rikspolitiker är skamligt oföretagsamma när det gäller att ta tag i den tiggarmigration som är en av EU:s misslyckanden. Förra veckan skrev Thomas Hammarberg och Soraya Post i MB och förordade att Sverige ska fixa boenden och sjukvård åt dessa grupper.
Skamfläckar
Jag har många år aktivt på plats arbetat med projekt i Östeuropa som nått stora framgångar. Det har då rört sig om föräldralösa barn, handikappade och minoritetsgrupper som hållit sig i utkanten av det övriga samhället. Svenska rikspolitiska pratkvarnar borde via sin representation i EU se till att de länder som inte på ett godtagbart sätt kan ta hand om sina befolkningar tar tag i detta för att inte utgöra skamfläckar för den gemenskap där de ingår. 

Jan-Ola Gustafsson (MOD)

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Svensk diplomati?
Som tur är verkar Holländarna vara ännu mera diplomatiska. Gissningsvis kommer det att talas om detta lääänge på Holländska ambassaden! Länk: http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.2555743-svarte-petter-slapps-inte-ut-i-sverige 24 nov kl. 12:38
Undrar, Lycka till Jan.Ola Gustavsson!
Hur länge dröjer det innan någon anser detta genomtänkta inlägg vara rasist? Jag känner snart inte igen det land detta land med alla statliga diverse rättvise- och kränkthetsinstitut. Tala om att med dessa späda på vi-dem temat. Så kallat utanförskap eller v... läs mer 19 nov kl. 20:47
Intresant, mycket!
Underbart att det går att vara både varm humanist och realist med också historisk kunskap. Tack, MOD-igt!! 19 nov kl. 20:40
Martinsson
Klockrent! Tyder också på ovanligt goda kunskaper i 1900-talets historia, något som numera är ovanligt. 19 nov kl. 20:27

Det finns totalt 4 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Potatisbilarna AB
Takbyggarna i Kinna AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00