PUBLICERAD 2015-05-20 11:00

Bakom kulisserna

I varje kommun finns verksamheter som är ”osynliga”. Skolor, barnomsorg, äldrevård har många på något sätt kommit i kontakt med, men andra viktiga verksamheter är okända för de flesta som bor i kommunen.

Marks kommun har vid ett par tillfällen arrangerat så kallade presidiedagar, där politiker och förvaltningschefer i små grupper under en dag åker runt och bekantar sig med viktiga verksamheter som sällan syns och hörs i andra sammanhang.
Förra tisdagen hade Teknik- och Serviceförvaltningen organiserat en mycket intressant orientering om de många olika verksamheter som finns inom denna förvaltning.

Nyttig och intressant
Hur många kommuninnevånare har någonsin tänkt på varifrån kranvattnet kommer eller vart avloppet tar vägen? Hur många vet om vilket samspel som sker mellan olika aktörer för att sopor och återvinningsmaterial ska tas om hand och komma till respektive slutstation? Eller allt pusslande för att matleveranserna från Centralköket i Kunskapens Hus ska nå rätt person med alla de varianter som finns när det gäller kostens anpassning till allergier eller andra diagnoser. Den här informationsdagen var både nyttig och intressant. Att få en uppfattning om både vattenverken och avloppsreningsverken, återvinningsstationen Skene Skog, Centralköket i Kunskapens Hus och Gatu- och Parkavdelningen är viktigt både för andra förvaltningschefer och inte minst för politiker som ju är ansvariga för hur skattepengarna hanteras.

En tillgång
Speciellt givande var det att träffa olika befattningshavare som gav klara redogörelser för sina uppgifter och kunna notera hur de förmedlade en stolthet över vad de sysslade med. Sådana människor är en tillgång i en organisation och för sina medmänniskor. Vi får hop­pas att respektive chefer tillämpar ett ledarskap där medarbetarna får känna sig sedda och bekräftade för att kunna fortsätta sina viktiga insatser i Markbornas tjänst. Jag lärde mig en hel del under besöken och var mycket nöjd med dagen!

Jan-Ola Gustafsson

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Intressant att detta ska vara nödvändigt
Självklart kan det bara bli bättre om beslutsfattande har information. Allt gott till kämpande personal, men inte odelat positivt att läsa om detta. Beslutsfattare likt dagisbarn på utflykt. Något är inte helt rätt. Men avsikten god - ? / Anonym 20 maj kl. 12:02
Vad menar Martinsson?
Debattinlägget, eller svaren? Det där med en klar tanke... 25 maj kl. 12:16
Erfaren
De flesta politiker - på alla nivåer! - har inga märkvärdiga kunskaper ens inom de facknämnder där de är ledamöter. Den beskrivna utbildningsdagen var därför ett lämpligt tillfälle för att ge en samlad kunskap om verksamheter som få eller inga markbor - politiker eller inte - har någon större kunskap om. Vi som berättade om vår verklighet för politiker och förvaltningschefer under den beskrivna dagen hade aldrig på något annat sätt kunna informera beslutsfattarna om vad vi gör. Är det inte bra att våra folkvalda får kunskap om det de ska besluta om? en större grupp beslutsfattare. 22 maj kl. 14:32
Enkelt Martinsson
Den klara tanken lär vara att beslutsfattare bör ha kunskap - hur fina och tyvärr nödvändiga turistbuss inom kommunen med beslutande än är så är det något beklämmande som är fel. Felet: politiker som inte är insatta. Det borde inte behöva ordnas gruppresor - varje politiker har fått ett förtroendeuppdrag i valet - att tjäna sina väljare. Detta torde kunna göras med eget gediget engagemang, och inte med gruppresor som för väljare faktiskt kan kännas stötande. Detta även om tonen i artikeln var värdig. Väljarna är de som ska få vad de röstat på, förhoppningsvis inte politiker på utflykt i kommunen i upplysningssyfte. DET MARTINSSON är en klar tanke. Hänger du mé? Partier kan vara för sina väljare, eller för sitt egna syfte. I dag pratades återigen med kluven tunga, denna gång kallades det utan kollektivavtal kring ett sommarhusbygge i norr. 21 maj kl. 17:55
Martinsson
Finns det någon klar tanke bakom inlägget? Vänligen förklara! 21 maj kl. 12:33

Det finns totalt 1 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarkbladet
Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Vid vårt månadsmöte, det sista för säsongen, fick vi lyssna... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsPotatisbilarna AB
Takbyggarna i Kinna AB
Magnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00