AnnonsToveks Bil i Syd
PUBLICERAD 2017-02-22 16:00 | UPPDATERAD 2017-02-22 16:02
2011: Kinna, som har legat i division två sedan början av 00-talet, åker ur. Bara tre år senare åker de också ur trean. Foto: Arkiv
2011: Kinna, som har legat i division två sedan början av 00-talet, åker ur. Bara tre år senare åker de också ur trean. Foto: Arkiv

Tio tunga år för Markfotbollen

Sport År 2007 såg 1 500 personer derbyt mellan Kinna och Skene på Viskavallen. Mark var en stark fotbollskommun med två lag i division två. Tio år senare spelar kommunens bästa lag i fyran. Markbladet minns lokalfotbollens ras.

2007: Salem Ali ger Skene ledningen i division två-derbyt inför 1 432 personer. Foto: Arkiv
2007: Salem Ali ger Skene ledningen i division två-derbyt inför 1 432 personer. Foto: Arkiv

Det är den 9 september 2007. 1 432 personer har tagit sig till Viskavallen för att se det heta höstderbyt mellan Kinna och Skene. Matchen blir både jämn och underhållande. 17-årige Salem Ali ger gästerna ledningen med ett snyggt volleyskott i mitten av den andra halvleken. Han firar genom att springa ut mot bänken där han hamnar underst i en stor hög av Skenespelare. I matchens absoluta slutskede lyckas inhopparen Rasmus Börjesson, 20, kvittera efter en tilltrasslad situation i Skenes straffområde. 1–1 och delad ära mellan kommunens två fotbollsflaggskepp.
Markfotbollen fortsätter att imponera. Både Kinna och Skene ses nu som etablerade division två-lag. Samtidigt är IFK Örby på väg mot seriesegern i fyran.
Att allt snart ska rasa är det inte många som kan ana.

Video: Youtube

”Vi borde inte ha haft så bråttom”
Vävarevallens gräsmatta är förhållandevis grön trots att februari bara har börjat. De kyliga vindarna avslöjar dock årstiden. Inne i köket öppnar föreningens ordförande Sven Andersson en Loka naturell och häller upp en skvätt i en pappmugg.
Ska man prata om Markfotbollens ras är det svårt att inte fastna vid Skene IF. 2007 spelades division två-fotboll här på Vävarevallen. Sex år senare tvingades Skene till kvalspel för att undvika division sex.
– Det var helt otroligt att vi spelade i tvåan. Men problemet med att spela i division två är att det ställer höga krav på både förening och spelare. Det krävs att man satsar och det är inte alla spelare som tål det. De orkar i ett par år kanske. När vi låg i tvåan hade vi en väldig omsättning på spelare, minns Sven Andersson, som har varit aktiv som spelare, ledare och ordförande i Skene sedan slutet av 50-talet.
Efter den där derbyfesten på Viskavallen i september 2007 tog Skene bara en poäng under hösten. Föreningens femte raka säsong i tvåan blev också den sista för den gången.
– När vi åkte ur tvåan tänkte vi att vi skulle tillbaka så fort som möjligt. Men vi borde ha lugnat ner oss lite. Vi borde inte ha haft så bråttom. Vi kunde ha nöjt oss med att stanna i trean och satsat på våra egna spelare.
Skene placerade alla i ägg i samma korg och satte fart med tvåan som givet mål. Men när satsningen inte gav resultat direkt fortsatte i stället raset. Flera nyckelspelare lämnade det sjunkande skeppet och gick i land på andra sidan Viskan.
– När vi åkte ur trean 2010 hade vi knappt några spelare kvar.
Skene blev plötsligt tvingat att förlita sig på sina egna produkter. En grupp 95:or, som då inte var mer än 16 år, fick hastigt kliva upp och ta stort ansvar i a-laget.
– Alla var inte redo att spela a-lagsfotboll. Det spelar ingen roll om man så spelar i division fem, det blir alltid ett tryck på Skene IF:s a-lag. Det lever kvar sedan tiden i tvåan.
Redan första året i fyran åkte Skene ut igen. 2013 var de sedan nära att ramla ner i sexan.
– Alla var på en på byn. De klagade på att det gick dåligt. Det var inte lätt då. Vi hade inte spelat i femman på många år, jag vet inte om jag hade varit med om det över huvud taget – och så var vi på väg att åka ur.
Under perioden som var så tung sportsligt drabbades Skene dessutom av ytterligare elände. 2011 brann den nästan 70 år gamla läktarbyggnaden med omklädningsrum ner. 2016 var det klubbhusets tur att brinna.
– Det har varit den tyngsta tiden sedan jag började i Skene IF, säger Andersson.

••••

Hyssnas uppgång och fall
Skene är långt ifrån den enda föreningen som har upplevt en negativ utveckling under den senaste tioårsperioden. Kinna har visserligen behållit positionen som nummer ett i kommunen, men i stället för att bjuda sina anhängare på division två-fotboll spelar de nu i fyran.
– Kinna ska ligga högre upp än fyran. Vi har som mål att gå upp till trean och jag skulle bli mycket förvånad om vi inte gjorde det i år. Ett långsiktigt mål är att komma tillbaka till tvåan, säger Åke Fäldt, som är ordförande i Kinna IF.
IFK Örby, som under en period var given trea i kommunen, har haft stor spelaromsättning och hamnade i fjol i mitten av division fem som kommunens femte bästa lag.
En förening som har upplevt allt från eufori till bedrövelse under de senaste åren är Hyssna IF. 2010 lyckades Hyssna kvala sig till en plats i fyran. Där överträffade de alla förväntningar. De gulsvartas anhängare fick bland annat se sitt lag köra över Borås AIK med 7–0. De kunde också glädjas åt sex poäng på två matcher mot Skene.
Det räckte till en sjundeplats i serien som bestod av tolv lag – och helt plötsligt var Hyssna kommunens näst bästa lag. Men förbundet hade beslutat att division fyra-serierna i regionen skulle bli färre. Halva serien åkte därför ur – och Hyssna tvingades börja om i femman trots sin bragdsäsong.
Året därpå krävdes en sjundeplats för nytt kontrakt i femman. Hyssna blev åtta och åkte ur igen.
Sedan 2016 har Hyssna inte längre något a-lag i seriespel.
– Det har varit tufft. Vi gjorde en bra säsong i fyran men åkte ändå ur, sedan hamnade vi i mitten av femman och åkte ur igen, minns Christer Karlsson, som tidigare var fotbollsansvarig i föreningen.
Karlsson har många gånger funderat på var Hyssna IF hade varit i dag om 2011 hade varit en ”vanlig säsong” i fyran och de hade fått chans att bygga vidare på sin mittenplacering.
– Framgång föder framgång. Vi hade säkert kunnat få in nya spelare utifrån.
Och Hyssna hade haft ett seniorlag 2017?
– Det tror jag definitivt. Det var väldigt speciellt att åka ur två år trots att vi hamnade i mitten. Det blev svårt att upprätthålla motivationen i laget.

••••

Rivaler vill inte se sammanslagning
2017 skiljer inte mer än en division mellan kommunens bästa och åttonde bästa lag. Det går att argumentera för att Mark skulle må bättre av att ha ett mer uttalat förstalag och större spridning. Då och då dyker diskussionerna om en sammanslagning upp.
Kinnas ordförande Åke Fäldt är skeptisk till en sammanslagning och lyfter fram Ängelholms FF som ett exempel på hur det kan gå.
– De gick i konkurs och åkte ur Superettan. De hade inte så mycket folk på sina matcher och det var väl inte så många som höll på dem. Man kapar ju av de historiska rötterna. Det finns de som har hållit på Kinna eller Skene hur länge som helst. De skulle förvinna, säger Fäldt som är tydlig med att ingen i föreningen är intresserad av att driva på en utveckling mot en sammanslagning.
Läget i Skene är likadant.
– Men kanske kan den nya generationen ta tag i det. Om tio år är det andra som sitter här, säger Sven Andersson.
Jesper Park valdes till ordförande i IFK Örby för ett år sedan och får ses som en del av den nya generationen som Sven Andersson nämner. Park har mycket riktigt en mer öppen inställning till en eventuell sammanslagning.
– Vi har inget principiellt emot det. Om någon kommer med ett förslag så är det klart att vi lyssnar, men sedan beror det ju helt på vad förslaget består av. Får man rätt förutsättningar så kan det finnas fördelar. Rivaliteten är väl större mellan Kinna och Skene, så kanske är det lättare för oss, säger Park.
– Men det är inget vi har pratat om i föreningen. Det har inte varit aktuellt.

••••

Andra kommuner lyckas bättre
Hur står sig då fotbollen i Mark i jämförelse med liknande kommuner? Sveriges Kommuner och Landsting har tagit fram en kommungruppsindelning som ska underlätta när man vill jämföra olika kommuner. De har helt enkelt placerat landets alla kommuner i olika grupper.
Mark finns i gruppen ”pendlingskommuner nära större stad”. I samma grupp finns flera exempel på kommuner som lyckas bra på fotbollsplanen med liknande förutsättningar. Till exempel Vänersborg.
Vänersborgs FK och Vänersborgs IF har under de senaste tio åren gjort en resa som är raka motsatsen till Kinnas och Skenes ras. I år möts VFK och VIF i division två för första gången.
– Vi brukade harva i femman och sexan, berättar Joakim Sunnerdahl som är kanslichef i VFK.
Nu gör de sin tredje raka säsong i tvåan. Lokalrivalen VIF är nykomlingar.
Vad är då framgångsreceptet? Fokus på ungdomsverksamheten, en lyckad integration samt ett nära samarbete med lokalrivalen, om man ska tro Sunnderdahl.
– Vi samarbetar på många plan. Bland annat går vi ihop för att sätta press på kommunen. Vi måste hjälpa varandra för att ha en chans. Nu har vi till exempel fått kommunen att lägga konstgräs på en plan. Vi för också diskussioner om ett gemensamt klubbhus. Ett fotbollens hus.
Hade ni föredragit att VIF låg kvar i fyran?
– Jag tycker att konkurrensen triggar oss. Vi måste bli bättre hela tiden. Det är klart att det är tufft eftersom Vänersborg egentligen är en bandykommun. Bandyn får 85 procent av företagens sponsorpengar. Men vi får det ändå att funka.
Har ni funderat på en sammanslagning?
– Nej. Vi såg ju hur det blev i Trollhättan.
2001 slogs rivalerna Trollhättans IF och Trollhättans FK ihop. De satsade mot eliten och nya FC Trollhättan nådde visserligen Superettan. Men nu är klubben tillbaka i tvåan.
– Man kan inte bara trolla fram klubbkänslor. Vi har vår förankring här med våra supportrar. Vi tror inte på sammanslagningar.

••••

”Det har också varit lärorikt”
Tillbaka på februarikalla Vävarevallen. På en anslagstavla utanför köket hänger ritningar. Sven Andersson pekar och visar. Det nya klubbhuset kommer att bli modernt och funktionellt.
– Den här delen kommer vi att kunna hyra ut, berättar Andersson och visar en samlingslokal med köksavdelning på ritningen.
Det blåser desto positivare vindar runt Skene IF nu. Efter sju sorger och åtta bedrövelser – eller tre degraderingar och två anlagda bränder om så vill – började vändningen. Den nya omklädningsrumsbyggnaden blev modern och utrustades med ett gym. Samtidigt började Skene satsa fullt ut på sina egna talanger. I fjol hamnade laget på femte plats i fyran, bara tre poäng från kval mot trean.
Inför årets säsong har de lyckats locka tillbaka flera spelare som lämnade föreningen under de tuffa åren. Andersson låter försiktigt optimistisk när han pratar om framtiden.
– Det har varit en tung period men det har också varit lärorikt. Det var bra att vi fick tänka om. Vi blev tvungna att börja arbeta långsiktigt med våra egna spelare. Om vi skulle spela i trean igen hade det varit jätteroligt. Men vi har ingen brådska den här gången.

Vad tycker du om Markfotbollens utveckling? Hur ska kommunens lag bli bättre på fotbollsplanen igen? Skriv en kommentar till artikeln!

Se artikelns alla bilder nedan.

Simon Leppämäki

0320-209140

I vilken division ligger Marks bästa fotbollslag om tio år?


11%

0%

5%

19%

36%

22%

5%

2%

Klicka på ett svar för att lägga din röst!
Antal röster: 64st

Kommentera!


Sortera:

09
SKENE IF DET ÄR BEST 14 mar kl. 08:24
tveksam
Tror inte jag åker till Viskavallen för att titta på spelare somjag aldrig sett eller hört talas om.Något lokalt skall de finnas,så man träffar spelarnas föräldrar,och kan snacka litetaktik i pausen bl.annat.De eMarks Kommun vi spelar i. 23 feb kl. 20:43
Sven
Till nedan. Kan du förklara på vilket sätt Skene sköter sin ekonomi mer föredömligt än till exempel Kinna eller Örby? Du skriver "DEN klubb i tätorten". Har du sagt A får du säga B! Eller du kanske förhastade dig? Rätta då ditt misstag! 01 mar kl. 16:35
Vad är det för snack?
Till Anonym: Jag har inte så stor insyn i Skene IF, men vad jag har förstått så är det väl den klubb i tätorten som sköter sin ekonomi föredömligt samt att det verkar som att de främjar lokala spelare istället för att köpa in spelare utifrån. Det ser i alla fall jag som en styrka och intresset kring fotbollen i Skene kommer med den inriktningen att öka markant. 01 mar kl. 09:23
Anonym
Till vad är det för snack. Om du haft eller har någon insyn i Skene IF så vet du att det är ingen klubb Marks kommun vill ha i skyltfönstret. 01 mar kl. 08:41
Vad är det för snack?
Till bestämd: Kan du precisera varför det vore en förlust för fotbollen och idrottsrörelsen om Skene IF skulle spela högst upp av Marklagen?? Det känns som du på nåt sätt har problem med klubben. 28 feb kl. 08:10
bestämd
Det får bli att heja fram Kinnahult eller Örby. Håller med om Kinna, men det vore en förlust, inte bara för fotbollen utan för idrottsrörelsen överhuvudtaget om ett "lag" som Skene IF skulle representera Marks kommun i genom att "spela" i en högre division än resten av lagen. 24 feb kl. 20:34
Anonym
Med tanke på överpriset som Skenes klubbhus och träbänkarna gick på så kan man konstatera att de är precis lika bra på fotboll som de är på att göra affärer. 23 feb kl. 18:09
Per
Nu vet du inte riktigt vad du pratar om, klubbhuset är inte byggt ännu. Om du syftar på omklädningsrumsbyggnaden så var det snarare ett underpris även om det inte är Skene IFs byggnad utan den är kommunens. Med träbänkarna antar jag att du syftar på den läktare som inte är under tak? Isåfall är även den kommunens. Du får nog hålla dig till fakta innan du skriver massa felaktigheter. Ta reda på saker innan du yttrar dig framöver, tack! 23 feb kl. 22:43
Berra hem berra
Åke Fäldt blir förvånad om inte Kinna (Norrby2) inte går upp till trean i år!! Jag vill nog utveckla det till att det blir en katastrof inom föreningen både ekonomiskt och sportsligt om det inte sker. Bra reportage och fint av Skene att de satsar på spelare som... läs mer 23 feb kl. 11:44

Det finns totalt 4 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsSjuhäradsbygdens Färgeri
Senaste föreningsartiklar

Dún Aengus tog Irland till Sätila Bygdegård

På söndagseftermiddagen var det full fart på musiken när Dún Aengus underhöll med irländsk... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  AnnonsFraktkedjan Väst
  Magnussons Snickeriservice
  Kinna Låsservice
  Takbyggarna i Kinna AB

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Expeditionstider:
  Måndag-onsdag: 8-17
  Torsdag: 8-16
  Fredag: 9-15
  Lunchstängt ons-fre 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00