PUBLICERAD 2017-05-10 17:30
Foto: Christer Hansson

Basketen ger Marbotjejerna kraft efter bussolyckan

Sport Tio av elva spelare i laget var med på bussresan som slutade i en mardröm. Nu är Marbos F02 tillbaka på basketplanen.
– Det är skönt att komma hit och få skratta. Här kan man springa ifrån tankarna, här tänker man på nästa boll, på att man ska göra mål, säger Rita Sandgren.

Foto: Christer Hansson

Klockan börjar närma sig nio och kvällens träning i Kinnahallen går mot sitt slut när musiken, som har strömmat ur högtalarna under hela passet, skruvas upp rejält. Sex av spelarna i laget ställer sig på en rad framför läktaren där några enstaka föräldrar sitter och väntar på att få åka hem.

– Nu blir det dans. Så här kan de göra mitt under en träning, konstaterar tränaren Fredrik Almqvist samtidigt som han slår sig ner på tredje bänkraden för att bevittna uppvisningen.

Panetoz sjunger ”Håll om mig hårt” och Marbotjejerna dansar synkroniserat till musiken. Det är avspänt och ofta nära till skratt när Marbos flickor födda 2002 genomför sin första riktiga lagträning inför helgens stora SM-slutspel i Norrköping. Sveriges fyra bästa lag har tagit sig vidare till final four, som tävlingshelgen kallas. Marbo har gått fram som en maskin och vunnit det mesta det senaste året. De skulle kunna ses om en favorit till guldet – men nu ses deras medverkan som en seger i sig.

Söndagsmorgonen den 2 april satt tio av lagets elva spelare på den dubbeldäckare som välte på E45:an strax söder om Sveg i Härjedalen. Tre av ungdomarna som var med på bussresan miste livet i olyckan som har beskrivits som det värsta som har hänt Marks kommun.

Basketen är viktig
Stina Almqvist rullar upp tröjärmen och visar ett stort blåmärke som har gulnat och sakta är på väg att försvinna.

– Jag hade ont i armen efteråt och kunde inte skjuta. Jag sköt lite med vänstern i början men nu kan jag köra som vanligt igen. Men det är klart att man märker att man har tappat kraft, säger hon.

Stina berättar att hon tog sig till hallen redan ett par dagar efter olyckan. Hon kunde inte träna själv men åkte dit för att titta på sin systers träning.

Timmarna i Kinnahallen ger ett välkommet andningshål i en annars ofta tuff vardag.

– Det är mycket som inte är som innan, så då är det skönt att ha något som är stabilt, en fast punkt liksom. Det är skönt att komma hit och få skratta. Här kan man springa ifrån tankarna, här tänker man på nästa boll, på att man ska göra mål, säger Rita Sandgren.

– Det är skönt att vara med folk som har varit med om samma sak. Vi kan hjälpa varandra jättemycket. Det är inte många som har ett sånt band som vi har, fortsätter Rita Sandgren.

Samtidigt är det mycket med basketen som påminner om det som hände, menar Stina Almqvist.

– Det kan komma en låt och så får man minnesbilder. Vi tänker på vår kompis som spelade basket. Man blir påmind men det är bra och fina minnen, säger hon.

Stark gemenskap
Tjejerna återkommer flera gånger till den starka gemenskapen i laget. De lyfter fram betydelsen av att lagkompisarna har upplevt samma sak och förstår varandra.

– Nu har vi fått bevisat hur mycket gemenskapen betyder. Det visste vi väl innan också men nu har vi fått se hur stark den verkligen är, säger Elin Larsson.

– Vi är ännu bättre vänner nu. Alla har kommit närmare varandra. Och alla förstår varandra, alla förstår om man är ledsen, säger Stina Almqvist.

I mitten av april skulle tjejerna ha spelat Scania Cup, ett nordiskt mästerskap i basket. Men de fick dra sig ur. Nu ser de fram emot att få en helg i Norrköping tillsammans.

– Det gör mycket att vi får komma iväg och ha kul. Man får chans att tänka på något annat. Det är ändå viktigt att ha roligt. Vi i laget kan ha roligt tillsammans, oavsett vad som har hänt, säger Stina Eriksson.

– Det ska bli jättekul att åka iväg nu. Det hade känts extra bra att vinna och visa alla att vi kan även om vi har varit med om detta, tillägger Maja Ragnewall.

Vill vinna SM-guldet
Marbo möter Norrköping i semifinal. Om det blir vinst så väntar antingen AIK eller Fryshuset i final.

– Jag tror att vi har stora chanser, men vi märker att de andra tycker synd om oss. Men nu vill vi inte att de ska göra det, nu vill vi att det ska vara som vanligt. Det var fint i början med alla tysta minuter, men nu behöver vi inte fler, säger Elin Larsson.

Annika Jonsson håller med.

– Många tänker att vi är svaga nu. De kommer att underskatta oss eftersom vi har varit med om det här, säger hon.

– Vi vill vinna och visa att vi är starkare än någonsin, säger Stina Almqvist.

Se artikelns alla bilder nedan.

Simon Leppämäki

0320-209140

Senaste föreningsartiklar

Julfest

I lördags hade PRO Skene sin traditionella julfest. Vi samlades vid 17-tiden i... Läs mer

Neuroförbundets dagträffar på Örbygården

Efter att vi under höstens dagträffar på Örbygården, endera målat under ledning av Marianne... Läs mer

Fantastiskt möte med Thor-Erics orkester på Sätila Bygdeg

Det blev många som mötte upp när Thor-Erics spelade på... Läs mer

Dún Aengus tog Irland till Sätila Bygdegård

På söndagseftermiddagen var det full fart på musiken när Dún Aengus underhöll med irländsk... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2018-12-13

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Marks Fastighets AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00