AnnonsW Janssson
PUBLICERAD 2017-05-31 13:02

”Det var jäkligt skönt att få visa vad jag kan i ett slutspel”

Sport Jonas Jerebkos åttonde säsong som NBA-spelare blev hans mest framgångsrika hittills. Var Kinnasonen spelar nästa säsong återstår att se. Men en sak är säker: Jerebko tänker fortsätta att representera de svenska färgerna i världens bästa basketliga.
– Jag känner att jag är den bästa basketversionen av mig själv nu och jag vill så mycket mer, säger han i en intervju med Markbladet.
Jonas Jerebko firar med lagkamraten Al Horford i slutskedet av den tredje semifinalen mot Cleveland. Boston vann matchen med 111–108. Foto: Jamie Sabau/TT
Jonas Jerebko firar med lagkamraten Al Horford i slutskedet av den tredje semifinalen mot Cleveland. Boston vann matchen med 111–108. Foto: Jamie Sabau/TT

Efter att ha förlorat de två första matcherna i semifinalserien mot Cleveland Cavaliers var Boston Celtics illa ute även i match tre. I den tredje perioden låg de under med 21 poäng. Då valde coachen Brad Stevens att låta Jonas Jerebko lämna bänken. Svensken kom in med energi och rev ner returer. Alla skott som lämnade hans händer resulterade i poäng. När matchen var slut hade Boston vänt och vunnit med 111–108 – mycket tack vare Jerebko som bidrog med tio poäng och fem returer. Efteråt hyllades Kinnasonen för det som beskrevs som en matchvinnande insats.

– Jag var redo hela tiden. Jag visste att jag skulle få chansen och jag tycker att jag gjorde det bra när jag fick den. Det hade inte gått att göra mycket mer än så. Det var jäkligt skönt att få visa vad jag kan även i ett slutspel, säger Jonas Jerebko till Markbladet.

”Det var grymt roligt”
Boston förlorade sedan både den fjärde och den femte matchen. Cleveland vann därmed semifinalserien med 4–1 och avancerade till NBA-finalen. För Jerebkos Boston tog säsongen i stället slut.

Nu har Jerebko, sambon Johanna och dottern Izabel, 14 månader, lämnat hyreslägenheten i Boston och flyttat tillbaka till huset i Rochester Hills norr om Detroit i Michigan.

– Jag har grämt mig lite efter förlusten men samtidigt får man tänka att vi var sju matcher ifrån det målet som alla drömmer om. Vi var ett av tre lag som var kvar i slutet av maj. Man får se det lite positivt också, vi visade att vi var ett av de allra bästa lagen i NBA.

Aldrig tidigare har Jerebko tagit sig hela vägen till Eastern Conference-finalen, alltså semifinalen i NBA.

– Det var grymt roligt. Det är därför man tränar hela sommaren. Det är de här stora matcherna man har siktat mot hela livet. Det är de matcherna man vill spela. Det var jävligt roligt.

Upp och ner under säsongen
Efter att ha blivit förste svensk i NBA har Jerebko också blivit förste svensk att spela slutspel och nu alltså förste svensk i en conference-final. Själv funderar han inte särskilt mycket på vad han har uträttat hittills.

– Det är svårt att tänka på det nu. Jag känner att jag är den bästa basketversionen av mig själv nu och jag vill så mycket mer. Jag brukar inte titta tillbaka, det får jag göra när jag har lagt av.

Jerebko spelade i snitt 16 minuter per match i grundserien den här säsongen. Han stod för cirka 4 poäng och 3,5 returer per match. Han beskriver själv säsongen som en berg- och dalbana.

– Det var upp och ner. Men varje gång jag har spelat har jag spelat bra. Vi vann mycket matcher och då är det svårt att klaga. Självklart vill man vara mer involverad under säsongen men det är coach som tar ut laget. Det är bara att leva med det.

Jerebko klev in på NBA-scenen 2009. Nu har han hunnit bli 30 år och en veteran.

– NBA blir bara yngre. Varje år ser jag tre, fyra, fem spelare som kommer in och spelar sedan är de borta. Men jag fortsätter att göra det jag alltid har gjort. Jag försöker hjälpa de yngre spelarna och visa hur man ska bete sig som en NBA-spelare. Jag vet vad som krävs, hur man gör sig redo och det försöker jag dela med mig av.

Kommer till Sverige i sommar
Nu går Jerebkos kontrakt med Boston ut. Han blir därmed ”free agent”, alltså klubblös, och får i sommar skriva på för vilket lag han vill.

– Det ska bli intressant. Det är en lite annorlunda situation nu men det ska bli roligt. Jag trivs hur bra som helst i Boston. Vi har tagit oss till slutspel och vi har ett bra lag. Jag vet att Boston vill ha mig kvar men jag vet att det är en business också. Vi får se vad som händer. Nu är det min agent som ska jobba.

Skulle du lyssna om de allra bästa lagen i Europa kom med erbjudanden?
– Nej, det är helt uteslutet.

Vad är viktigt när du väljer lag?
– Min roll i laget är väl det viktigaste.

Är det viktigare att få en stor roll än att hamna i ett av topplagen?
– Självklart vill man vinna också. Man får väga för- och nackdelar och se vilka lag som är intresserade, sedan får man ta ett beslut.

Nu kommer Jerebko att njuta av ledigheten i ett par veckor. Tanken är att han ska hinna med ett Sverigebesök senare i sommar.

– Jag kommer nog hem i augusti för att träffa familjen lite, men mycket mer blir det inte. Sedan är det NBA som gäller.

Äger e-sportlaget Renegades
Under ledigheten får Jerebko även mer tid åt sitt sidoprojekt. Förra året köpte han det australiska e-sportlaget Renegades. Han flyttade hela organisationen till Detroit. Renegades har lag som tävlar i bland annat Counter-Strike och Overwatch. Ägaren Jerebko har själv ett stort spelintresse.

– Jag har spelat ända sedan jag bodde i Kinna. Det var allt möjligt då: CS, NBA 2K, Call of Duty, NHL och Fifa. Sedan har jag fortsatt att gejma. Jag spelade mot lagkamrater i Italien och sedan här i USA.

– Jag har följt hur e-sporten har utvecklats och hur stort det har blivit. Jag märkte hur många som kollade och att det började sändas på tv. Då började jag göra lite research för att se vad som krävdes för att ta sig in på e-sportscenen. Sedan såg jag att Renegades var till salu.

Att ha ett projekt utanför basketen kan vara viktigt, menar Jerebko.

– Det är skönt att ha något annat att göra. Nu har jag ju min dotter Izabel som är 14 månader, det tar en hel del tid också. Men det är kul att ha lite saker att göra.

”Har mycket kvar att ge”
Har du börjat fundera på vad du ska göra efter karriären?
– Jag tänker inte på det än, men jag har satt upp det för mig. Jag har Renegades. Jag bygger hus och har några restauranger här i Michigan.

Kommer ni att flytta tillbaka till Sverige?
– Sverige är hemma så det är klart att vi kommer att komma tillbaka någon gång. Vi ska skaffa oss någonting i Sverige. Det måste vi göra.

Hur lång tänker du att din karriär blir?
– Jag tycker bara att det blir roligare och roligare. Jag har mycket kvar att ge. Jag tänker att jag kommer att spela ett par kontrakt till i alla fall.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Neuro- Årsmöte 2019

Neuroförbundet i Mark höll sitt årsmöte den 28 februari på Örbygården. Ordförande Eva... Läs mer

Dagresa till Abecita konstmuseum och Textilmuseet 15 mars-19

Neuroförbundet i Mark har gjort en dagstur i konstens tecken. 30 medlemmar besökte... Läs mer

Sätila bygdegårdsförening har haft årsmöte

Söndagen den 24 februari genomförde Sätila Bygdegårdsförening sitt årsmöte. Ett flertal... Läs mer

Nostalgivecka i Sätila Bygdegård

Cecilia Kyllinge med band tog Sätila med storm. Bygdegårdens nostalgishow... Läs mer

Härlig musik på Sätila Bygdegård!

Så var det då dags för Monica Robertson att med sina vänner att spela i... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2019-03-27

2019-03-28

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  AnnonsKinna Låsservice
  Marks Fastighets AB
  Magnussons Snickeriservice

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Expeditionstider:
  Måndag-onsdag 8-17
  Torsdag 8-16
  Fredag stängt. (Tel 9-12)
  Lunchstängt mån-fre 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00