PUBLICERAD 2017-08-23 11:00

Varför äta gris?

Om du vet att grisar i Sverige vanligtvis lever hela sina liv på nio kvm i en stimulansfattig inomhusmiljö, där de stressas av trängsel (de är cirka 10 individer på den ytan) och sysslolöshet vilket kan leda till bland annat magsår.
Varför bidrar du då till detta genom att äta gris?
Det går utmärkt att få i sig näring genom vegetabiliska produkter istället.

En djurvän

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Stillaman
Äter helst inte gris själv, eftersom det luktar bränd människa, men som paul säger är ju inte djurets livsmiljö avhängigt sakfrågan... Även tomater har ju känslor sägs det. 24 aug kl. 19:09
En djurvän
Tyvärr fungerar den nuvarande lagstiftningen bäst utifrån mänskliga ekonomiska vinningar. Så länge lagstiftningen inte på allvar skyddar djur mot lidande och död finns det många anledningar till att kämpa för dem som inte själva kan uttrycka sig med ord. Som tur är så sprider sig veganism en och allt fler människor tänker till lite extra och förstår vad det är vi hållit på med alltför länge. 26 aug kl. 22:34
Stillaman
@en dj...: Hur du definierar min världsbild är ungefär lika oväsentligt som att jämföra intaget av ett livsmedel med dess livsvillkor. Självklart är djurplågeri oaktat nivå eller anledning oacceptabelt, men det har fortfarande inte med den enskildes val av mat att göra. Önsketänkanden om att bojkotta det ena eller det andra baserat på känslosås är orealistiskt och naivt. Det bör istället finnas (och finns) en lagstiftning man bör använda sig hårdare av för en redbar djurhållning. Inlägget luktar bara veggoativism som ingen vettig människa lägger ngn vikt vid. 26 aug kl. 09:42
En Djurvän
Du jämför gris med människa (mycket bra tanke) och du jämför grisens perception med en tomats... Du menar alltså att du som människa upplever världen (ex. smärta, stress, rädsla) på samma vis som en grönsak? 25 aug kl. 08:13
Paul
FYI: bara för att man äter kött (i detta fallet gris) måste inte djuret leva under de förhållanden som du beskriver. 23 aug kl. 21:02
Stillaman
@djurvän: Jag diskuterar alltid vidare. Alla har i min värld rätt att uttrycka sin åsikt i redbara termer. Det betyder dock ej att jag okritiskt instämmer, men jag har ett öppet sinne. Jag upprepar mig: Metoderna innan slakt (och slaktmetod) kan absolut diskuteras men att förvalta en boskapsbesättning för vidarebefordran som livsmedel har ingen automatisk koppling till vanvård i ngn form. Och inte till att lobba för veganism. 29 aug kl. 00:06
En Djurvän
Bra att du i alla fall känner att detta är något som "någon vettig människa kan lägga vikt vid" (eftersom du diskuterar vidare). Det handlar mycket om inlevelseförmåga. Att kunna tänka sig hur ett djur upplever sitt liv instängd, kanske fråntagen sina barn och utnyttjad. Inte svårare än så. 28 aug kl. 13:38
Stillaman
Ultraromantik, felfokus och orealistisk världsbild om man frågar mig. Du är säkert en fin människa, men att döda uppfödd boskap för att äta är mer normalt än motsatsen. Sedan kan man absolut diskutera metoderna. Det kan jag möjligen ge dig. 27 aug kl. 21:37
En djurvän
Sk. "eko-grisar" blir även de dödade. Jag tänker inte lobba för mord. Jag tycker det är ganska självklart att man kan "lobba" för att folk ska undvika att göra andra illa. De flesta djur i djurfabriken far illa på ett eller annat sätt och i slutändan blir de alltid mördade. Inte särskilt konstigt att vara emot det. 26 aug kl. 22:30
Stillaman
@en dj...: Lobba för att utöka andelen eko-grisar då, istället för att skriva folk på näsan vad de ska äta. 26 aug kl. 09:44
En Djurvän
Jo vanligtvis tyvärr. Om du tänker på grisar som lever ekologiskt i Sverige (och bl.a har tillgång till utevistelse) så är de endast 2% av alla de som finns i djurfabriken. 25 aug kl. 23:24
Tobias
Återigen en utkastad kommentar utan någonting som backar upp den i faktaväg. Så oerhört tröttsamt. Var snäll och bygg upp med någon form av fakta så diskuterar jag gärna. 23 aug kl. 15:43
En Djurvän
Du kan ta reda på mer genom att googla "grisfabriken". 25 aug kl. 23:25

Det finns totalt 3 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer

HRFs Årsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft årsmöte i Kinna... Läs mer

Julfest

Hörselskadades förening har haft julfest i Kinna församlingshem. Det... Läs mer

Marks konstgrafiska Verkstad uppmärksammade Earth Hour

På Framnäs Ateljé bjöds det på en drivande konsert av duon "SUPERKRAFTER"från Stockholm,... Läs mer

Årsmöte 2016

Den 24 februari 2016 hade SPF Seniorerna Markbygden sitt årsmöte och ett 70-tal... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2017-09-20

2017-09-21

2017-09-23

2017-09-25

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.




Välj år:
Vecka:

AnnonsKinna Låsservice
Målerifirma Rune C
Marks Fastighets AB
Magnussons Snickeriservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se


Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00


Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Ansvarig utgivare:
Matz Hammarström
matz.hammarstrom@markbladet.se