PUBLICERAD 2017-10-11 11:00

Inte mycket att skryta om

Socialdemokraterna slår sig för bröstet och skryter om den låga arbetslösheten. Men sanningen är att Sverige har lyckats betydligt sämre än EU-genomsnittet.

Arbetslösheten har sjunkit betydligt mer bland övriga EU-länder än i Sverige, under den här mandatperioden.
Eurostats officiella statistik visar att arbetslösheten bland EU-länderna sjunkit från 10,1 till 7,7 procent sedan 2014. Samtidigt har arbetslösheten i Sverige sjunkit från 7,8 till 6,8 procent. I jämförelse har nästan en fjärdedel av arbetslösheten inom EU som helhet försvunnit, men i Sverige handlar det bara om en åttondel. I Tyskland har arbetslösheten sjunkit från 5 till 3,7 procent.

Högre arbetslöshet
Nu har arbetslösheten slutat sjunka. Arbetsförmedlingens augustirapport visade att vi för fjärde månaden i rad hade högre arbetslöshet än för ett år sedan.
Även långtidsarbetslöshet­en ökar. I somras hade 147 000 varit långtidsarbetslösa i mer än ett år, och 77 000 mer än två år. Skrämmande siffror mitt i en högkonjunktur.
Regeringen låter även som om ungdomsarbetslösheten närmast har försvunnit. Men så är det inte. Före sommaren var enligt SCB den totala arbetslösheten i Sverige 6,7 procent och ungdomsarbetslösheten 17,3 procent. Ungdomsarbetslösheten är alltså tre gånger så hög som den totala arbetslösheten.
Ytterligare en varningssignal är att arbetslösheten bland utrikesfödda unga ökat med hela 17 procent det senaste året.

Åker räkmacka
Alliansen lotsade Sverige ge­­­nom den djupaste globala kri­sen sedan 1930-talet. Vi gjorde det på ett sätt som väckte respekt och beundran i omvärlden.
Vi klarade statsfinanserna, skyddade välfärden och minskade statsskulden. Arbetslös­heten höll sig också inom hyfsat hanterbara nivåer, betydligt lägre än genomsnittet i EU.
Dagens regering åker där­emot räkmacka under en mycket stark global högkonjunktur, men lyckas sämre med jobben än omvärlden. Inte är det särskilt imponerande.

Krävs kraftfulla reformer
Sverige har en gigantisk upp­gift framför sig att få framför allt lågutbildade och nyanlända i arbete och egen försörjning. Oavsett vad man har får åsikt i migrationsfrågan är det varje regerings uppgift att göra precis allt man kan för att hantera situationen. Det behövs kraftfulla reformer.
I regeringens budget syns vare sig insikt om problemen eller förslag för att lösa dem. Man döljer problemen hjälpligt bakom högkonjunkturen, men bäddar med sin passivitet för kris när konjunkturen försvagas.

Jan Ericson (M) Riksdagsledamot finansutskottet

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

Kalle
Det va väl just alliansen som körde ner landet i träsket med att öppna gränserna helt. Nu har SVaMP fortsatt med samma extrema vänsterpolitik. Sluta skyll på den andra och ta lite ansvar. 11 okt kl. 22:46
Stillaman
Kalle: Precis, det stod tyvärr inte helt rätt till med m´s partiledare mot slutet, men samtidigt har som du säger farsen fortsatt, så ingen planhalva står utan skuld. Ett problem är att politiker de senaste 30 åren är allt mer (med några undantag) beroende av tankesmedjor, interna utredningstjänster, sk. enskilda "rådgivare" som är mer eller mindre admnistrativa terrorister, (Arnst... host - harkel..), saknar koppling och förankring i folklagren mm. De är inte längre en del av den verklighet de ska bestuta om och är inte heller intresserade av att följa de regelverk de själva proklamerar. Politikerkollektivet har blivit som fifflande bankirer och direktörer som tömmer sina bolag på tillgångar för egen vinning, inte sällan helt lagvidrigt. De borde skämmas. 12 okt kl. 07:38
Carl-Gustaf
"Sverige har en gigantisk upp­gift framför sig att få framför allt lågutbildade och nyanlända i arbete och egen försörjning." Och vilken partiledare var det som sa "Öppna era hjärtan"? Inser du nu Jan vilka problem ni skapat? Eller väljer du att glömma det ... läs mer 11 okt kl. 19:27

Det finns totalt 2 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

Tisdag 28 augusti startade vi höstens medlemsmöten med vår traditionella grillfest. Vi var... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Inspirerande kurs hos Marks konstgrafiska verkstad

Under en färgstark helg blev 12 deltagare invigda i Gelliprintens hemligheter. Allt... Läs mer

Spök och tipspromenad i Ubbhult

Den 27:e oktober för 15:e året i rad arrangerades den populära Spök- och... Läs mer

HRFs Medlemsmöte

Hörselskadades förening i Mark har haft medlemsmöte i Skene församlingshem. Ordförande Roland... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2018-09-19

2018-09-22

2018-09-23

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsTakbyggarna i Kinna AB
Fraktkedjan Väst
Magnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Potatisbilarna AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00