PUBLICERAD 2017-12-06 11:00

Välj ett vegetariskt alternativ

Varför äter vi fortfarande våra vänner till jul? Det är en barbarisk handling att föda upp grisar för att sedan slakta dem när de endast är sex månader för att deras kropp smakar bra på mac­kan med en klick senap. Dessa grisar är fortfarande barn/kultingar!

Av många skäl är det viktigt att välja vegetariskt. För dig som person, för vår planet och framför allt för den individen som du annars hade stoppat i munnen.

Hjärt- och kärlsjukdom
Den vanligaste folksjukdomen i Sverige (25 procent) och i övriga världen (15 procent) är hjärtinfarkt. Genom att utesluta animalier från din tallrik minskar du risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
Det har blivit tydligt att djuruppfödningen dessutom blivit en stor miljöbov då efterfrågan på djurprodukter blivit större och gårdar har bytts ut till stora djurfabriker.

Många alternativ
Djuren i djurfabrikerna ses bara som produkter istället för de unika och fantastiska individer de är.
Det är nog få av oss som kopplar att julskinkan i butiken är kroppsdelar från en gris som ville leva precis du, din hund och alla andra djur. Och knappast är det väl någon av oss som med kniven i handen verkligen vill skära halsen av en oskyldig gris bara för att detta skulle smaka gott till jul?
Varför finns det fortfarande julskinka att köpa då? Det kan ju knappast bero på vad konsumenter väljer att köpa? Eller? Men vad ska vi välja istället för julskinka?
I butiker som ICA, Coop, Willys och Hemköp finns idag, som tur är, gott om vegetariska alternativ till det mesta och däribland också vegetarisk julskinka.
Vill du göra en helt egen julskinka kan du söka på internet efter vegetariska recept eller experimentera själv, men det är dags att släppa taget från grisens skinka nu!

 

Olle Pohlin

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sortera:

till Eva
Sköt en råbock i dag.Ett fantastiskt kött till julen. 10 dec kl. 23:11
Horredsbo
Låt var o en välja själv om de vill äta kött eller inte! 07 dec kl. 08:32
Horredsbo
Vi ingår i näringskedjan, och är köttätare. Om någon föredrar att äta vegetarisk så får de självklart det. Men... Respektera oss som väljer att fortsätta äta som människan har gjort sen urminnes tider! 11 dec kl. 15:26
Eva
Den här diskussionen är mycket större än så. Om det hela ska reduceras till en fråga om att låta folk välja själva borde man också börja fundera kring om det är rätt att var o en får bestämma om de ska få misshandla och döda andra. Vi har ett rättsväsende som drar en tydlig gräns vid hur vi får lov att bete oss. Problemet är bara att detta rättsväsende, gällande t.ex mord, idag endast omfattar mänskliga djur samt de djur vi människor väljer att låta ingå i detta skydd. 09 dec kl. 00:03
Carl-Gustaf
Ytterligare en person som tycker att djur är barn. Som tycker vi alla skall leva på importerade grönsaker. Jag förstår inte hur de får ihop det hela. Människan är en allätare, våra kropp och våra tänder är utvecklade under årtusenden för att äta en allsi... läs mer 06 dec kl. 11:51
Sven
Gissar att Olle också menar att grisarna inte är mer än ett halvår gamla när de dödas, därav som barn... (de är också NÅGONS barn, gör det lättare att förstå för dem som inte tänkt på det) Våra tänder är mer lika växtätarnas än rovdjuren. Alla traditioner är inte bra att bevara (t.ex aga, kvinnors ställning i samhället etc) Förfölja och misshandla?? Det är ett bra skrivet inlägg i debatten helt enkelt. 07 dec kl. 19:59

Det finns totalt 3 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Julfest

I lördags hade PRO Skene sin traditionella julfest. Vi samlades vid 17-tiden i... Läs mer

Neuroförbundets dagträffar på Örbygården

Efter att vi under höstens dagträffar på Örbygården, endera målat under ledning av Marianne... Läs mer

Fantastiskt möte med Thor-Erics orkester på Sätila Bygdeg

Det blev många som mötte upp när Thor-Erics spelade på... Läs mer

Dún Aengus tog Irland till Sätila Bygdegård

På söndagseftermiddagen var det full fart på musiken när Dún Aengus underhöll med irländsk... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
    Sök i tidningsarkivet
    Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

    Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.




    Välj år:
    Vecka:

    AnnonsMagnussons Snickeriservice
    Kinna Låsservice
    Marks Fastighets AB

    Annonsmottagning:
    Telefon växel: 0320 20 91 00
    Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
    Besöksadress: Industrig 12, Skene
    annons@markbladet.se

    Expeditionstider:
    Måndag-onsdag: 8-17
    Torsdag: 8-16
    Fredag: 9-15
    Lunchstängt ons-fre 12-13

    Redaktion:
    Telefon: 0320 20 91 40
    redaktion@markbladet.se

    Markbladet digitaltryck:
    Telefon: 0320 20 91 21
    www.digitaltryckeri.nu

    Prenumerationsärenden:
    Telefon: 0320 20 91 00

    Miss i utdelning:
    distribution@markbladet.se

    Swish-nummer:
    123 339 85 00