PUBLICERAD 2017-12-26 20:00
Här på Horndalsvallen började Linus Eriksson spela fotboll i Kinnahults IF. Efter några säsonger i Skene IF flyttade han till Östersund för att studera. Nu är 26-åringen med i tränarstaben i succélaget Östersunds FK – som i februari ställs mot Arsenal i Europa Leagues sextondelsfinal.
Här på Horndalsvallen började Linus Eriksson spela fotboll i Kinnahults IF. Efter några säsonger i Skene IF flyttade han till Östersund för att studera. Nu är 26-åringen med i tränarstaben i succélaget Östersunds FK – som i februari ställs mot Arsenal i Europa Leagues sextondelsfinal.
Foto: Simon Leppämäki

Eriksson laddar för möte med Arsenal

Sport Linus Eriksson har haft ett otroligt år med Östersunds FK. Efter nyår fortsätter Europaäventyret – mot världslaget Arsenal.

Snötäcket på Horndalsvallens gräsmatta är orört och flera centimeter tjockt. Termometern visar runt nollan men vinden är desto kallare.

– Jag hade hoppats på att slippa det här när jag åkte hem, säger Linus Eriksson och kliver ut på planen där han som sjuåring började spela fotboll.

Den blöta snön blir till slask under 26-åringens skosulor.

– Det är alltid kul att komma upp hit. Jag åker alltid hit när jag är hemma i Kinna. Mest för att se att allting är sig likt, säger Eriksson.

När Markbladet träffar Östersunds FK:s målvaktstränare har han nyligen kommit till Mark för att fira jul på hemmaplan.

– Den 8 januari är ledigheten slut, då kör vi igång igen, berättar han.

Var sätter Alexandre Lacazette sina straffar? Hur brukar Mesut Özil slå hörnorna? Och hur agerar Alexis Sanchez i presspelet? Det är några av de frågor Eriksson ska försöka besvara när han är tillbaka på jobbet. Han har bland annat ansvar för att analysera hur motståndarna agerar på fasta situationer – och den 15 februari heter motståndaren Arsenal.

– Jag tänkte bara ”yes!” när jag såg lottningen hemma. Vi hade pratat om att vi ville ha Arsenal eller Milan. Vi hade varit underdogs mot alla lag så vi kunde lika väl ta ett riktigt storlag.

Hur står ni er mot Arsenal?
– Det är speciellt när det är dubbelmöte, för det handlar så mycket om att få med sig ett bra resultat från första matchen. Vi börjar ju hemma och vi vet att vi är starka på vår hemmaplan. Allt beror på hur bra vi kan göra det i första matchen och hur vi klarar av att hantera matchbilden på Emirates. Arsenal har fantastiska spelare på varje position. Får deras spelare tid så kan det gå fort.

Eriksson, som kom till Östersund inför säsongen 2015 då laget spelade i Superettan, kan se tillbaka på ett otroligt 2017. Östersund vann svenska cupen, skrällde stort i kvalet till Europa League och tog sig sedan mot alla odds vidare från turneringens gruppspel.

Vilket ögonblick minns du bäst från säsongen?
– Det är svårt att välja bara ett. Att vinna cupen på hemmaplan var stort, det var ändå en titel. Men att slå ut Galatasaray och få applåder från deras fans var så klart också hur stort som helst. Sedan var det häftigt när vi slog ut Paok och kvalificerade oss för gruppspelet i Europa League. Och så minns man ju vinsten mot Zorya Luhansk när det blev klart att vi skulle gå vidare från gruppspelet.

Hade du kunnat drömma om att få vara med på en sådan här resa när året började?
– Jag hade inte ens en tanke på det. Vi var inte ens kvalificerade för Europa när året började. Att det skulle gå så här bra fanns inte i min vildaste fantasi.

Under hösten har Eriksson rest runt i Europa med laget. De har spelat matcher i Turkiet, Grekland, Luxemburg, Spanien, Tyskland och Ukraina.

– Vi är vana vid att flyga till bortamatcherna och det blir mest att man spenderar tid på hotellen och de ser likadana ut överallt. Men det är klart att Istanbul är häftigare än Gävle och allt runt omkring matcherna i Europa är ju så mycket mäktigare.

Steget från att analysera motståndare i Superettan till att ställas mot europeiska topplag har varit kort för Eriksson i Östersund.

– Det är helt sjukt egentligen. Innan Bilbao skulle möta oss så mötte de Barcelona i ligan. Så då satt jag och tittade på Barcelona mot Bilbao  – och det är mitt jobb.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Neurodagen 2019

Neuroförbundet i Mark firade Neurodagen den 12 oktober med öppet hus på dagcentralen i Örby.... Läs mer

Hyssna Pensionärsförening

På det välbesökta månadsmötet för oktober tog L-G Rubne oss... Läs mer

Publiken tog Marie Arturén till sina hjärtan

Sätila Bygdegårdsförening hade engagerat Marie Arturén och Göran... Läs mer

Välbesökt medlemsmöte 26 september på Örbygården

Vi gästades av Magnus Andersson, en av Neuroförbundets rättsombud. Han gav information om... Läs mer

Neuro- på resa i Halland

Neuroförbundet i Mark gjorde i mitten av augusti en tvådagarsresa till Ästad... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2019-11-17

2019-11-20

2019-11-21

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsKinna Låsservice
Magnussons Snickeriservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag 8-17
Torsdag 8-16
Fredag stängt. (Tel 9-12)
Lunchstängt mån-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00