PUBLICERAD 2017-12-26 20:00
Här på Horndalsvallen började Linus Eriksson spela fotboll i Kinnahults IF. Efter några säsonger i Skene IF flyttade han till Östersund för att studera. Nu är 26-åringen med i tränarstaben i succélaget Östersunds FK – som i februari ställs mot Arsenal i Europa Leagues sextondelsfinal.
Här på Horndalsvallen började Linus Eriksson spela fotboll i Kinnahults IF. Efter några säsonger i Skene IF flyttade han till Östersund för att studera. Nu är 26-åringen med i tränarstaben i succélaget Östersunds FK – som i februari ställs mot Arsenal i Europa Leagues sextondelsfinal.
Foto: Simon Leppämäki

Eriksson laddar för möte med Arsenal

Sport Linus Eriksson har haft ett otroligt år med Östersunds FK. Efter nyår fortsätter Europaäventyret – mot världslaget Arsenal.

Snötäcket på Horndalsvallens gräsmatta är orört och flera centimeter tjockt. Termometern visar runt nollan men vinden är desto kallare.

– Jag hade hoppats på att slippa det här när jag åkte hem, säger Linus Eriksson och kliver ut på planen där han som sjuåring började spela fotboll.

Den blöta snön blir till slask under 26-åringens skosulor.

– Det är alltid kul att komma upp hit. Jag åker alltid hit när jag är hemma i Kinna. Mest för att se att allting är sig likt, säger Eriksson.

När Markbladet träffar Östersunds FK:s målvaktstränare har han nyligen kommit till Mark för att fira jul på hemmaplan.

– Den 8 januari är ledigheten slut, då kör vi igång igen, berättar han.

Var sätter Alexandre Lacazette sina straffar? Hur brukar Mesut Özil slå hörnorna? Och hur agerar Alexis Sanchez i presspelet? Det är några av de frågor Eriksson ska försöka besvara när han är tillbaka på jobbet. Han har bland annat ansvar för att analysera hur motståndarna agerar på fasta situationer – och den 15 februari heter motståndaren Arsenal.

– Jag tänkte bara ”yes!” när jag såg lottningen hemma. Vi hade pratat om att vi ville ha Arsenal eller Milan. Vi hade varit underdogs mot alla lag så vi kunde lika väl ta ett riktigt storlag.

Hur står ni er mot Arsenal?
– Det är speciellt när det är dubbelmöte, för det handlar så mycket om att få med sig ett bra resultat från första matchen. Vi börjar ju hemma och vi vet att vi är starka på vår hemmaplan. Allt beror på hur bra vi kan göra det i första matchen och hur vi klarar av att hantera matchbilden på Emirates. Arsenal har fantastiska spelare på varje position. Får deras spelare tid så kan det gå fort.

Eriksson, som kom till Östersund inför säsongen 2015 då laget spelade i Superettan, kan se tillbaka på ett otroligt 2017. Östersund vann svenska cupen, skrällde stort i kvalet till Europa League och tog sig sedan mot alla odds vidare från turneringens gruppspel.

Vilket ögonblick minns du bäst från säsongen?
– Det är svårt att välja bara ett. Att vinna cupen på hemmaplan var stort, det var ändå en titel. Men att slå ut Galatasaray och få applåder från deras fans var så klart också hur stort som helst. Sedan var det häftigt när vi slog ut Paok och kvalificerade oss för gruppspelet i Europa League. Och så minns man ju vinsten mot Zorya Luhansk när det blev klart att vi skulle gå vidare från gruppspelet.

Hade du kunnat drömma om att få vara med på en sådan här resa när året började?
– Jag hade inte ens en tanke på det. Vi var inte ens kvalificerade för Europa när året började. Att det skulle gå så här bra fanns inte i min vildaste fantasi.

Under hösten har Eriksson rest runt i Europa med laget. De har spelat matcher i Turkiet, Grekland, Luxemburg, Spanien, Tyskland och Ukraina.

– Vi är vana vid att flyga till bortamatcherna och det blir mest att man spenderar tid på hotellen och de ser likadana ut överallt. Men det är klart att Istanbul är häftigare än Gävle och allt runt omkring matcherna i Europa är ju så mycket mäktigare.

Steget från att analysera motståndare i Superettan till att ställas mot europeiska topplag har varit kort för Eriksson i Östersund.

– Det är helt sjukt egentligen. Innan Bilbao skulle möta oss så mötte de Barcelona i ligan. Så då satt jag och tittade på Barcelona mot Bilbao  – och det är mitt jobb.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Wide Pinhole Camera Day

Sista helgen i april firades, traditionsenligt, hålkameradagen av ett fåtal entusiaster i... Läs mer

Lill-Babs på Sätila Bygdegård!

Full fart på Sätila Bygdegård. Cecilia Kyllinge med vänner gästade bygdegården den 1 mars,... Läs mer

Curling på matta, en utmaning för den som vågar.

På tisdagskvällen den 3 mars var det öppet hus med mattcurling på Sätila Bygdegård. Det var... Läs mer

Neuroförbundet i Marks - Årsmöte 2020

Årsmötet lockade ett 40-tal till Örby dagcentral där ordförande Eva Peterson hälsade... Läs mer

Neuro- revyresa till Falkenberg

Neuroförbundet i Mark använde skottdagen för att se årets Falkenbergsrevy. 34 förväntansfulla... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2020-11-04

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Tillfälliga
  expeditionstider:

  Måndag-torsdag 9-15
  Fredag 9-12
  Lunchstängt 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00

  Ansvarig utgivare:
  Simon Leppämäki
  simon@markbladet.se

  Markbladet Integritetspolicy: