PUBLICERAD 2018-01-10 13:09

Stort USA-avtal klart för modeföretag från Kinna

Näringsliv Siri Vikman tog sig från Kinna till en modejätte i Paris – men tröttnade och startade eget. Nu har hennes märke Aéryne, med huvudkontor hemma i Mark, fått ett stort USA-avtal som säkrar försäljning för 130 miljoner kronor över tre år.
Foto: Christer Hansson

Siri Vikman, 29, som växte upp i Kinna och Borås, har haft en riktig raketkarriär inom modebranschen. Som 20-åring sökte hon in till Textilhögskolan i Borås. Men det blev inte mycket av studierna. Vikman visste att modesajten Nelly sökte en stylist och när hon såg grundaren Jarno Vanhatapio på en restaurang i Borås bestämde hon sig för att visa sitt intresse för tjänsten.

– Han var där på herrmiddag. Jag tog mod till mig och gick fram. Jag sa att jag är skitbra och att jag vill ha jobbet. Han sa att jag kunde börja på måndag, berättar Vikman när Markbladet gör ett besök på Aérynes huvudkontor i gamla Kinnasandsfastigheten i Kinna.

Vikman hade inte jobbat länge på Nelly när hon skickades ner till Kina och Indien.

– Vi skulle börja med egna varumärken så jag åkte ner för att lära mig allt om produktionen. Jag var ung och det var en stor utmaning för mig. Det var modigt av Jarno att våga satsa så.

Efter fyra år blev Vikman headhuntad till en tjänst som inköpare på ett stort modeföretag i Paris. Det blev en enorm omställning för henne.

– Här i Sverige är vi vana vid platta organisationer. Man kan prata med sina chefer och snacka om vad som har hänt i helgen. I Paris var det starka hierarkier. Du kunde absolut inte prata med några högre chefer och det var mycket ”management by fear”. Hade man gjort något dåligt fick man skit – och hade man inte gjort något dåligt fick man skit ändå.

Vikman minns första dagen på nya jobbet. Hon satt med i ett möte med omkring 50 personer. Inköparna skulle presentera kommande kollektioner.

– En man i 50-årsåldern, som var inköpare precis som jag, fick en sådan utskällning av ägaren så att han började gråta. Så fortsatte det. Det var nästan alltid någon som började gråta. Det var verkligen psykisk terror.

Efter 1,5 år slutade Vikman. Hemma i lägenheten startade hon upp klädmärket Aéryne.

– De första sju månaderna satt jag själv hemma och jobbade. Jag blev lite tokig och fick nästan torgskräck när jag skulle gå ut.

Men sedan tog det fart  ordentligt och i dag har bolaget tolv anställda och kontor i både Kinna och Paris. Nyligen tog Aéryne ett nytt stort kliv framåt då det tecknades ett avtal med amerikanska The Park Showroom.

– Vi har sett hur efterfrågan har ökat i USA, framför allt på västkusten och i New York. Så vi har sökt en lokal partner. Vi träffade flera stycken men till slut handlade det om vem som kunde ta på sig störst budget.

Park Showroom, som kommer att marknadsföra och sälja Aéryne, ska enligt avtalet sälja kläder för minst 16 miljoner dollar (cirka 130 miljoner kronor) under tre år. Kläderna hamnar bland annat i stora amerikanska varuhus som Nordstrom och Bloomingdales.

Under 2017 omsatte Aéryne 2,5 miljoner kronor. I år förväntas siffran hamna på 42 miljoner.
– Men det är 2019 som ska bli vårt stora tillväxtår. Då är tanken att vi ska hitta en liknande partner i Asien och satsa där också.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Neuroförbundets dagträffar på Örbygården

Efter att vi under höstens dagträffar på Örbygården, endera målat under ledning av Marianne... Läs mer

Rapport från Hyssna Pensionärsförening

15 oktober åkte vi på en resa till Ikeamuseét i Älmhult. Det var... Läs mer

Fantastiskt möte med Thor-Erics orkester på Sätila Bygdeg

Det blev många som mötte upp när Thor-Erics spelade på... Läs mer

Dún Aengus tog Irland till Sätila Bygdegård

På söndagseftermiddagen var det full fart på musiken när Dún Aengus underhöll med irländsk... Läs mer

Lav

Vi studerar lavar under våren
Någon som någon gång stannat... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Marks Fastighets AB

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00