PUBLICERAD 2018-02-14 11:00

Konfliktfylld verklighetsbeskrivning

I år går vi till valurnorna. Det demokratiska valet – den vackraste blomman i vår demokrati. Vi tar det för självklart och valdeltagandet brukar vara högt.

Håkan Andersson (S),
Kommunalpolitiker Mark
Håkan Andersson (S), Kommunalpolitiker Mark

För oss politiskt aktiva är val­året förknippat med förväntan, hårt arbete och ibland en orolig klump i magen. Utmaningarna är speciella denna gång.

Extremism
Trollfabriker producerar falska nyheter som är svåra att värja sig mot och utländsk makt lägger sig i. Kontakt­ytorna för politisk dialog om sakfrågorna blir allt mindre.
Vi ser religiös och politisk extremism flytta fram sina positioner. Nazister marsch­erar på våra gator och deras mer välkammade kusiner sitter i våra politiska församlingar.
En negativ verklighetsuppfattning börjar sätta sig i de flesta politiska läger. Samtidsbilden målas med mörka färger. Otryggheten sägs öka och allt blir sämre. Då är det lockande för politikerna att exploatera människors rädsla. Och det är då det börjar bli farligt på riktigt.

Den bästa av tider
Det sorgliga med denna politiska häxbrygd är att den är så fruktansvärt onödig. För vi har aldrig levt i bättre tid än nu. Sverige är ett av de bäst fungerade samhällen som existerat på vår jord. Nästan oavsett hur och vad man mäter är det de nordiska välfärdsländerna som ligger i topp.
Vi är det bästa landet att vara barn i i hela världen. Vi är i internationella mätningar ett av de bästa länderna att åldras i. Det har aldrig uppmätts något land som har så hög sysselsättning som Sverige har nu. En kvarts miljon nya arbetstillfällen har skapats under de senaste åren.
Många miljarder har förstärkt välfärdens kärna i kommun och region. Vi har idag fantastiska möjligheter att möta medborgarnas behov. Det är verkligen en helt galen motsättning när alla pratar om hur otrygga vi är eller borde vara när det ALDRIG har funnits en tid där risken för att utsättas för nått djävulskap har varit mindre.
Allt färre dör av olyckor. Vi botar mängder av sjukdomar som vi bara kunde drömma om för 20 år sedan. 1973 levde en manlig industriarbetare i genomsnitt nio månader efter att han gick i pension. Det ger perspektiv.

Kavla upp ärmarna
Är vi inte onödigt optimistiska nu? Ja, kanske. Systemkritik finns i vårt socialdemokratiska DNA. Klimatförändringarna är inte längre en prognos. Det är en i allra högsta grad en verklighet där miljoner människor redan i dag betalar priset.
Segregationen och de ökade klasskillnaderna drar isär samhället. Så vi tänker kavla upp ärmarna och kämpa på!

Håkan Andersson (S),
Kommunalpolitiker Mark

Petter Löberg (S)
Riksdagsledamot

Se artikelns alla bilder nedan.

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sidor:
1
Sortera:

Anonym
Ni har svikit era värdegrunder,ordet soliditet hörs inte längre,det flörtas med högerväljare och ni sviker de svaga.. Se bara på lss.. För första gången sen jag fick rösta för 38 år sen så får ett annat parti min röst. Ni behöver hitta era rötter ige... läs mer 16 feb kl. 23:58
Stillaman
Det har väl flörtats desto mer med både extremvänster, islamism och annat anarkistiskt så högerflörterna är nog marginella i sammanhanget. Däremot håller jag med om att S tappat sin kompass avs. den "lilla människan", dvs man kan inte längre identifiera sig med landets egna svaga och utsatta. Mest beroende på att den politiska eliten via överbetalda ämbeten, partikorruption och allmän populism förblindat dessa till den grad att de högaktningsfullt skiter i den befolkning de är satta att bistå. S har inte haft en riktig ledare sedan Göran Persson, som visserligen var pompös, men hade pondus, Sveriges bästa för ögonen och en verklighetsförankrad agenda. 19 feb kl. 20:45
Anonym
Bra jobbat S/MP. Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL): "Fyra i högsta grad utmanande år väntar de politiska församlingar som vill styra landet efter valet. Den kommunala välfärden blir en arena där utmaningarna blir extra tyd... läs mer 16 feb kl. 22:20
Anonym
De siffror som S ofta citerar är inte jobb utan förvärvsarbete, ett registerbaserat mått på sysselsättning som inkluderar åtgärder. SCB förklarar riktlinjerna som ”alla som utfört ett inkomstbringande arbete minst en timme under en mätvecka ska betraktas ... läs mer 16 feb kl. 22:06
Personlig assistans
Ert parti... Regeringens utredare: Avskaffa assistansen för barn och gamla Funktionshindrade barn under tolv år och äldre över åttio år ska inte ha rätt till personlig assistans. Det föreslår regeringens utredare i den kommande LSS-utredningen som SVT Nyheter tagit del av. 16 feb kl. 15:10
janne
Tänk att ni sossar inte kan ordna så att vi som byggt upp detta landet kan få en vettig pension som går att leva på.Ni borde skämmas. 16 feb kl. 11:17
Stormarman
Tänk att du som pensionär inte har lärt dig hur pensionssystemet är uppbyggt... Googla gärna ”pensionsöverenskommelsen”! 18 feb kl. 16:39

Det finns totalt 14 kommentar till artikeln.

Sidor:
1
Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Härlig musik på Sätila Bygdegård!

Så var det då dags för Monica Robertson att med sina vänner att spela i... Läs mer

Neuroförbundets årliga julfest 2018

Med god hemlagad julmat, julstämning med Lucia och trevlig musik genomfördes årets julfest i... Läs mer

Julfest

I lördags hade PRO Skene sin traditionella julfest. Vi samlades vid 17-tiden i... Läs mer

Neuroförbundets dagträffar på Örbygården

Efter att vi under höstens dagträffar på Örbygården, endera målat under ledning av Marianne... Läs mer

Fantastiskt möte med Thor-Erics orkester på Sätila Bygdeg

Det blev många som mötte upp när Thor-Erics spelade på... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsKinna Låsservice
Marks Fastighets AB
Magnussons Snickeriservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag 8-17
Torsdag 8-16
Fredag stängt. (Tel 9-12)
Lunchstängt mån-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00