PUBLICERAD 2018-03-14 19:00
Efter olyckan arbetar David Schultze med mer administrativa sysslor. Han är uthyrare på Ramirents kontor i centrala Mölndal.
Efter olyckan arbetar David Schultze med mer administrativa sysslor. Han är uthyrare på Ramirents kontor i centrala Mölndal.
Foto: Simon Leppämäki

Fick armen avsliten – nu siktar David mot OS

Han tänkte att han hade klarat smällen bra – sedan såg han sin vänsterarm ligga på marken tio meter bort.

Det är mars 2016 och David Schultze jobbar som mekaniker och elektriker på företaget Ramirent som hyr ut maskiner till byggindustrin. 21-åringen, som bara har varit ute i arbetslivet i några månader, är stationerad på Södra Cell i Värö där det arbetas med en stor ombyggnation.

En solig förmiddag står David ute och jobbar med två skyliftar. Han har bland annat utfört service och ska nu tanka maskinerna. Alldeles intill går en tågräls och ungefär 60 meter bort står godståget med motorn avstängd.

– Jag har bommen över spåret så jag vinkar till chauffören, ”kör inte” liksom.

David tankar upp den ena skyliften och lyfter sedan upp bommen så att den inte längre hänger över tågrälsen. Han går därefter över till den andra maskinen för att göra samma sak.

– Jag vinkar igen, han vinkar tillbaka. Så jag tänker att det är grönt. Jag ställer mig vid skyliftens kropp för att köra upp bommen i luften. Då varvar motorn upp och det låter ganska mycket så man hör inte mycket andra ljud. Jag kommer kanske en meter upp med bommen, sedan ser jag i ögonvrån att det rör sig liksom. Det går fort. Sedan smäller det.

Tåget kör rakt in i skyliften. David hinner ta ett par snabba steg bakåt men blir ändå klämd.

– Det blir ganska svart. Det skakar och blicken blir suddig, men jag står fortfarande upp. När jag får tillbaka synen tittar jag på min högerarm och sedan över kroppen. Jag tänker ”fan, det gick ju bra det här”. Sedan tittar jag på min vänsterarm och då tänker jag bara ”oh, shit”. Då är armen av vid armbågen. Jag kollar på marken och då ligger underarmen typ tio meter bort.

Totalt panikslagen springer David allt vad han orkar mot kundcentret som ligger ungefär 100 meter bort. Davids kollegor agerar kvickt. De försöker stoppa blodtillförseln genom att spänna tre rep över Davids överarm. Någon springer ut, hämtar underarmen och lägger den i en påse med frusna hamburgerbröd. David blir allt vitare i ansiktet och hyperventilerar. Men han förlorar inte medvetandet. Han lägger sig på golvet och skriker. Han tänker att livet är slut.

Har opererats 25-30 gånger
Det är måndag morgon och centrala Mölndal håller på att vakna till. Butikerna är ännu inte öppna och det är folktomt vid torget. Inne i Ramirents lokal på Brogatan har en ny arbetsvecka börjat. Vid ett fikabord med en välfylld korg med lösgodis sitter David Schultze. Han är kvar på samma företag men har nu en mer administrativ roll som uthyrare.

Direkt efter olyckan opererades David i 13 timmar. Läkarna lyckades mirakulöst nog sy på armen igen. Han blev kvar på sjukhuset i sex veckor. Nu, två år och ett 30-tal operationer senare, säger han sig leva ett helt normalt liv.

– Jag klarar mig hur bra som helst med en arm. Jag lever precis som jag gjorde innan.

David kan fortfarande inte använda sin vänsterarm men han har gjort framsteg. Känseln har kommit tillbaka och han kan röra fingrarna.

Rehabiliteringen fortsätter och nästa steg är att flytta muskler från hans ben till armen.

– Det är helt fantastiskt att de kan göra så. Att de fick på armen igen är helt sinnessjukt. De syr ihop nervbanor och allt. Det går inte att förstå.

Hur klara minnen har du i dag av det som hände?
– De är helt klara. Jag kan se det framför mig. Jag kan se liften, hur den är vriden. Jag vet att jag sprang runt den och jag kan se hur blodet forsar.

Är bilderna de starkaste minnena?
– Ljuden också. Jag minns smällen när tåget körde in i bommen. Jävlar vad högt det small. Och jag minns hur jag skrek när jag sprang.

Hur har olyckan påverkat dig?
– Jag har blivit en bättre person. Jag är mer mogen, mer framåt och glad för att jag lever. Det är dumt att det ska behöva hända något innan man inser hur värdefullt livet är.

Bordtennisen betyder mycket
Redan när David var fem år började han spela bordtennis hemma i Horred. Han fastnade direkt för sporten och var duktig som liten. Att han en tid efter olyckan kunde komma tillbaka och börja spela igen har betytt mycket.

– Pingis är något jag har älskat hela mitt liv. Jag kände bara att jag måste testa och det funkade hur bra som helst. Enda skillnaden är att jag kastar upp bollen med samma hand som jag håller racket. Det är skönt att vara tillbaka i klubben. Hela gemenskapen är så fin, den går inte att släppa. Vi har vår coach Conny (Axelsson) som är en sån riktig eldsjäl. Han är en fantastisk människa.

I helgen gjorde David debut i division 1 med Horreds BTK. De vann med 8–4 mot Mariedals IK och säkrade därmed nytt kontrakt som nykomling i ettan.

– Jag har spelat i tvåan och trean så jag var inte så nervös. Det var jädrigt kul. Man känner att man är där och nosar på dem.

Förra året flyttade David från Horred till Borås. Nu planerar han för att flytta tillbaka. Bland annat för att kunna satsa mer på bordtennisen. Målet är att ta sig till Paralympics i Tokyo 2020.

– Det hade varit hur häftigt som helst att åka till Japan och spela pingis. Riktigt stort.

Nu ska David gå från två, tre träningar per vecka till sex pass. Tanken är att han ska träna med både Horreds BTK och Åsa IF.

– De ville att jag skulle komma till Åsa och satsa stenhårt. Det blir tufft, men vill man något så får man köra.

Tog medalj på SM
Förra helgen deltog David på sitt första para-SM. Där tog han brons.

– Det var riktigt fräckt. Det var hundra personer på läktaren och så filmades matchen. Riktigt häftigt. Delar av familjen satt hemma i soffan och tittade på tv. Det var en upplevelse och roligt att få SM-medalj.

Hur ser du på de här två åren som har gått?
– Jag tycker att jag har gjort en häftig resa. Det har hänt jäkligt mycket på kort tid. Det är faktiskt coolt. Nu är jag glad för att jag bara blev av med en arm. Det hade varit värre att bli av med ett ben, eller om jag hade skadad huvudet. Nu är jag tacksam för det.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!


Sortera:

Stillaman
Kollegorna gjorde rätt från början och ska verkligen ha beröm för en snabb och avgörande åtgärd. 17 mar kl. 14:50

Det finns totalt 1 kommentar till artikeln.

Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Nyckelharpa och Boogie Woogie i Sätila

Sabina Henriksson och Örjan Hill gästade Sätila Bygdegård under... Läs mer

Neuro- Årsmöte 2019

Neuroförbundet i Mark höll sitt årsmöte den 28 februari på Örbygården. Ordförande Eva... Läs mer

Dagresa till Abecita konstmuseum och Textilmuseet 15 mars-19

Neuroförbundet i Mark har gjort en dagstur i konstens tecken. 30 medlemmar besökte... Läs mer

Sätila bygdegårdsförening har haft årsmöte

Söndagen den 24 februari genomförde Sätila Bygdegårdsförening sitt årsmöte. Ett flertal... Läs mer

Nostalgivecka i Sätila Bygdegård

Cecilia Kyllinge med band tog Sätila med storm. Bygdegårdens nostalgishow... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2019-04-24

2019-04-27

2019-04-29

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  AnnonsKinna Låsservice
  Marks Fastighets AB
  Magnussons Snickeriservice

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Expeditionstider:
  Måndag-onsdag 8-17
  Torsdag 8-16
  Fredag stängt. (Tel 9-12)
  Lunchstängt mån-fre 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00