PUBLICERAD 2018-04-11 11:00

Öppet brev till kommunens politiker – Att vara lärare

Att vara lärare är fantastiskt. Det är en underbar känsla när man ser förståelsen tändas i ett barns ögon eller glädjen att lyckas med något som förmodades vara omöjligt.

De flesta lärare gör sitt yttersta för att alla barn ska uppleva känslan av att lyckas. För att det ska vara möjligt krävs att läraren har möjlighet att komma väl förberedd till varje lektion. Alla moment ska vara väl genomtänkta och avvägda för att passa ihop med det man gjorde lektionen före i just det ämnet. Det krävs reflektion och eftertanke för att avgöra om en lektion blev lyckad eller inte samt att bedöma alla elevers kunskapsnivå.

Allt fler uppgifter
I dagens skola blir allt det här allt svårare. Lärare förväntas göra fler och fler saker i takt med att resurserna krymper. Man ska helst ta hand om alla elever samtidigt oavsett om de kan tala samma språk som läraren gör, vilket behov av extra stöd eleven har eller om eleven har suttit uppe och spelat datorspel hela natten.
Möt varje elev där den är så går allt bra, är ledord inom skolan. I många klassrum är utgångsläget en väldigt hård miljö med grovt språk, fysiska och psykiska kränkningar. Det krävs mycket av läraren bara att få alla elevers uppmärksamhet och att upprätthålla det en hel lektion.
Man ställs inför nya beslut hela tiden. Den mängd beslut en lärare måste fatta under en dag och med den hastighet allt sker, är jämförbar med en stridspilot under en flygning. För att människor ska orka vara lärare krävs det resurser som är anpassade till det arbete som förväntas bli gjort. Även en lärare måste få känna känslan av att lyckas och vara riktigt nöjd med sitt arbete, istället för att vara nöjd med att ha klarat dagen något så när.

Vänd trenden
Kostnader för städning, lokaler och skolmat ökar snabbare än tilldelningen av resurser och då måste man minska kostnader för personal och material. Det saknas långsiktiga beslut som håller över lång tid. Kostnaden för tillfälliga lokaler skenar iväg i väntan på de stora besluten. I den verkligheten finns ingen annan lösning än att den personal som finns kvar måste göra mer arbete. När det inte går blir kvalitén på arbetet sämre.
Man ser ambitiösa, målmedvetna och engagerade lärare pusta ut med utmattad tom blick när skoldagen är slut. Där och då ska man ladda om för att ha utvecklingssamtal, arbetslagsmöten eller sätta sig och bedöma elevarbeten. Det ska vara framåtsyftande utvecklingsarbete, när det man funderar på är om man kommer orka köra bilen ända hem.
För att vända trenden i skolan måste ni politiker sluta spara på skolan och istället tillföra de resurser som behövs för att ge personalen de förutsättningar som krävs för att de ska känna att de lyckas, precis som vi vill att alla elever ska känna att de gör. Goda förutsättningar för personalen kommer att ge goda studieresultat för eleverna. Att vara lärare ska vara fantastiskt!


Carl Eliasson, lärare i Marks kommun

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


AnnonsMarks Golfklubb
Senaste föreningsartiklar

Lyckad grillkväll med Neuroförbundet 28 maj

Trots en kylig kväll blev grillkvällen på Örbygården mycket lyckad... Läs mer

Neuro på resa i Skåne

Nu har Neuro återigen varit på utflykt. Denna gång i Skåne under 4... Läs mer

Nyckelharpa och Boogie Woogie i Sätila

Sabina Henriksson och Örjan Hill gästade Sätila Bygdegård under... Läs mer

Neuro- Årsmöte 2019

Neuroförbundet i Mark höll sitt årsmöte den 28 februari på Örbygården. Ordförande Eva... Läs mer

Dagresa till Abecita konstmuseum och Textilmuseet 15 mars-19

Neuroförbundet i Mark har gjort en dagstur i konstens tecken. 30 medlemmar besökte... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  AnnonsMagnussons Snickeriservice
  Kinna Låsservice
  Marks Fastighets AB

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Expeditionstider:
  Måndag-onsdag 8-17
  Torsdag 8-16
  Fredag stängt. (Tel 9-12)
  Lunchstängt mån-fre 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00