PUBLICERAD 2018-05-23 10:30
Foto: Christer Hansson

Hugos lagpeng delades ut för första gången

För att föra Hugo Olssons goda anda som spelare och människa vidare instiftades en minnesfond. Nu har Hugos lagpeng för första gången delats ut till två ungdomslag i Skene IF.

Sonny Ögärd, P03, och Eric Amour, P08, tog emot checkarna av Mats Olsson.
Sonny Ögärd, P03, och Eric Amour, P08, tog emot checkarna av Mats Olsson.
Foto: Christer Hansson

Hugo Olsson omkom i den tragiska bussolyckan utanför Sveg förra året. Men hans minne lever vidare på många sätt. Bland annat genom den minnesfond som familjen tillsammans med Skene IF har instiftat.

I höstas delades Hugopriset ut för första gången. Priset, som ska delas ut varje år, går till en 14-årig fotbollsspelare i Skene IF. Spelaren ska vara en god förebild och kompis samt ha en teknisk färdighet som sticker ut. Precis som Hugo, som var en omtyckt lagkapten med en riktigt vass vänsterfot. Med Hugopriset följer en summa pengar som spelaren får lägga på fotbollsutrustning.

– Hugo ville gärna ha de dyraste och finaste fotbollsskorna. Vi diskuterade, precis som många andra familjer, hur mycket vi skulle lägga på utrustningen. Tack vare det här priset kan en spelare köpa fina skor varje år, utan att behöva fråga mamma och pappa, säger Mats Olsson.

”En konstant sorg”
Markbladet träffar Mats på Vävarevallen i Skene i samband med att Hugos lagpeng ska delas ut för första gången. Det är torsdag kväll och full aktivitet på träningsplanerna där flera lag nyss har kommit igång med sina pass. På a-plan spelar juniorlaget match mot Borås AIK.

– Jag var inte beredd på att de skulle vara här. Det är Hugos lag, han skulle ha sprungit där på vänsterkanten. Det gör det extra känslosamt i dag, säger Mats.

– Det är verkligen en konstant sorg. Man får försöka lära sig att anpassa sig och leva med situationen. Men jag kan säga att smärtan finns där hela tiden, fortsätter han.

Två lag får pengar
Att det förutom ett enskilt pris också skulle finnas en lagpeng kändes självklart, berättar Mats.

– Hugo älskade att åka på cuper och träningsläger. Han var aldrig rädd för att åka bort, han tyckte bara att det var roligt. Han älskade sammanhållningen och kompisarna.

Mats tystnar för ett ögonblick innan han fortsätter:

– Det finns flera olika syften med fonden. Vi vill bidra på något sätt och göra något för ungdomarna. Vi gör det också för att Hugo inte ska bli bortglömd. Vi vill bevara hans minne. Det är också en del i mitt eget sorgearbete.

Den här gången är det P03 och P08 som får pengar ur fonden. När Mats tar fram prischeckarna möts han av spontana applåder från spelarna i lagen.

Gothia Cup nästa
Christer Kern är tränare i P03-laget som får 5 000 kronor för att kunna delta i Gothia Cup.

– Vi är på reservplats nu men det är stor chans att vi kommer med. Annars åker vi på träningsläger, säger Christer, som tycker att det är bra att fonden finns.

– Jättebra är det. Det känns samtidigt tungt för jag har tränat Hugo. Men det är roligt för killarna att det finns en fond att söka pengar ur.

Lagets kapten Sonny Ögärd tog emot prischecken.

– Det är jättebra att fonden finns för nu kan lag få åka iväg och göra saker tillsammans. Det gör att man håller ihop bättre. Jag har varit med i Gothia Cup innan, det är den roligaste cupen för man får möta lag från hela världen.

P08-laget ska åka till Borås badhus för sina pengar.

– Vi var med i en cup i Horred och då vann vi badhusbiljetter. Men det var till tolv spelare och vi är 21, så vi ansökte om att få pengar så att alla kunde åka med, berättar lagets tränare Hans Cederström.

Vill tacka alla
Mats Olsson kommer att jobba för att fonden ska hållas levande.

– Konsten är nog att hålla en minnesfond vid liv under en längre tid, men jag ska försöka jobba långsiktigt. Vi kommer troligtvis aldrig att få in så mycket pengar som vi fick efter begravningen, men vi tar ju gärna emot bidrag även i fortsättningen, säger Mats som också vill passa på att tacka alla som har hjälpt till och bidragit.

– Vi i familjen vill från våra hjärtan rikta ett stort tack till alla kommuninvånare som har bidragit. Det har verkligen betytt otroligt mycket. Om jag hade haft orken hade jag tackat alla personligen.

 

Hugos minnesfond

■ Efter olyckan instiftades Hugo Olssons Minnesfond i Skene IF. Syftet är att föra Hugos goda anda som spelare och människa vidare och hedra honom genom att uppmuntra enskilda spelare såväl som hela lag i föreningen.
■ Den som vill stödja minnesfonden kan använda swish (1234611182) eller bankgiro (633-4957) och skriva HUGO i meddelandefältet.

Se artikelns alla bilder nedan.

Simon Leppämäki

0320-209140

Kommentera!Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Senaste föreningsartiklar

Wide Pinhole Camera Day

Sista helgen i april firades, traditionsenligt, hålkameradagen av ett fåtal entusiaster i... Läs mer

Lill-Babs på Sätila Bygdegård!

Full fart på Sätila Bygdegård. Cecilia Kyllinge med vänner gästade bygdegården den 1 mars,... Läs mer

Curling på matta, en utmaning för den som vågar.

På tisdagskvällen den 3 mars var det öppet hus med mattcurling på Sätila Bygdegård. Det var... Läs mer

Neuroförbundet i Marks - Årsmöte 2020

Årsmötet lockade ett 40-tal till Örby dagcentral där ordförande Eva Peterson hälsade... Läs mer

Neuro- revyresa till Falkenberg

Neuroförbundet i Mark använde skottdagen för att se årets Falkenbergsrevy. 34 förväntansfulla... Läs mer
Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2020-11-04

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Tillfälliga
  expeditionstider:

  Måndag-torsdag 9-15
  Fredag 9-12
  Lunchstängt 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00

  Ansvarig utgivare:
  Simon Leppämäki
  simon@markbladet.se

  Markbladet Integritetspolicy: