PUBLICERAD 2018-09-19 11:55

”Våra hus och hyresgäster måste må bra”

SPONSRAT Marks Bostad har många fastigheter som är byggda under 1950- och 60-talet, dessa är idag i behov av stambyten och mer övergripande renoveringar.
Ombyggnadssamordnare Maria Wendt Helmer tillsammans med byggledare Pär Brundin träffar paret Tore och Junis Ekberg som varit hyresgäster sedan 1961. Nu står paret i färd med att få sin bostad renoverad.
Foto: Staffan Lundgren
Ombyggnadssamordnare Maria Wendt Helmer tillsammans med byggledare Pär Brundin träffar paret Tore och Junis Ekberg som varit hyresgäster sedan 1961. Nu står paret i färd med att få sin bostad renoverad. Foto: Staffan Lundgren

– Det är viktigt att du som hyresgäst förstår varför vi behöver renovera och att du känner dig trygg under tiden ar­­betet pågår, säger bygg­­ledare Pär Brundin.

Junis och Tore Ekberg har bott i Marks Bostads hus på Kullagårdsgatan i Skene sedan 1961 när det byggdes. Under våren 2018 var det dags för en större renovering, så kallad ROT-renovering (Renovering Ombyggnad och Tillbyggnad), av fastigheten.

– En så här stor renovering är alltid jobbig för hyresgästerna som bor i huset men vi jobbar hårt för att göra processen så smidig som möjligt. Vi träffar alltid våra hyresgäster och har ett inledande möte i god tid innan där vi informerar om vad som ska göras, när vi kommer att göra det och hur det kommer påverkar dig som bor där. Efter det har vi återkommande möten med berörda hyresgäster. Beroende på vilken typ av renovering vi utför stannar man antingen kvar i lägenheten eller blir erbjuden en temporär ersättningsbostad, säger ombyggnadssamordnare Maria Wendt Helmer.

Entreprenörer
 Marks Bostad ställer stora krav på de entreprenörer som arbetar i fastigheten. Det är viktigt att de följer tidsplanen och att arbetet håller rätt kvalitet.
  – Men också mötena med våra hyresgästerna är viktigt. Entreprenörerna är ju inne i människors hem och utför arbete och därför är det viktigt att visa respekt och att hela tiden ha en bra kommunikation med hyresgästen, säger Maria.
  Paret Ekberg har bara positiva saker att säga om den kommande renoveringen som snart ska påbörjas.
  – Vi har haft en bra kontakt med entreprenören som ska utföra arbetet och under tiden som arbetet pågår kommer vi flytta hem till vår son som bor strax ovanför sjukhuset, säger Tore Ekberg.

Varför ROT-renovering?
Alla hus som ROT-renoveras är byggda under 1950-60-talet och även om underhåll utförts kontinuerligt börjar det nu bli hög tid att byta ut en del i fastigheterna.
  – Våra hus och hyresgäster måste må bra och därför behöver renovering av värme, vatten, avlopp, ventilation med mera ske, säger byggledare Pär Brundin.

När Marks Bostad river för att komma åt rör och avlopp så byts också gamla badrum och kök för att anpassas till dagens standard. Golv, målning och tapetsering ses över och utförs där det behövs.
  – Vi passar också på att göra de underhåll som fastigheten behöver de närmsta åren, på så sätt slipper vi störa hyresgästerna igen och det är ofta enklast och mest ekonomiskt att ta allt arbete samtidigt, säger Pär Brundin.
Paret Ekberg har varit en trogen hyresgäst sedan huset byggdes och är fullt införstådda med renoveringen.
  – Vi hade självklart helst sett att vi sluppit renoveringen men vi förstår att det är ett måste med tanke på att huset är närmare 60 år, säger Tore. Nöjda hyresgäster
  Varje enskilt hus projekteras för sig och åtgärderna i fastigheterna varierar därför. De baseras både på vad som behövs för att huset ska må bra och ha kvar sitt värde men också på synpunkter som framkommit från hyresgäster, fastighetsskötare och förvaltning på Marks Bostad.

Hyror
Då varje hus har sina unika förutsättningar blir hyreshöjningen efter en ROT-renovering olika beroende på vad som görs i huset. Innan renoveringen startar förhandlas hyrorna med Hyresgästföreningen, hyresgästerna får därefter var och en godkänna åtgärderna och hyran för sin lägenhet. 
  Junis och Tore erbjuds i samband med renoveringen också att flytta ner till första våning, något de har önskat sedan en tid. De har alltid trivts i sin lägenhet på Kullagårdsgatan i Skene och vill gärna bo kvar där så länge de kan.
  – Både jag och min fru är snart 90 år och det känns fantastiskt bra att vi nu fått flytta till första plan, avslutar Tore Ekberg.

Denna text är ett sponsrat­ innehåll framtagen av MARKS BOSTADs AB. Den är inte skriven av Markbladets journalister.

Senaste föreningsartiklar

Lyckad grillkväll med Neuroförbundet 28 maj

Trots en kylig kväll blev grillkvällen på Örbygården mycket lyckad... Läs mer

Neuro på resa i Skåne

Nu har Neuro återigen varit på utflykt. Denna gång i Skåne under 4... Läs mer

Nyckelharpa och Boogie Woogie i Sätila

Sabina Henriksson och Örjan Hill gästade Sätila Bygdegård under... Läs mer

Neuro- Årsmöte 2019

Neuroförbundet i Mark höll sitt årsmöte den 28 februari på Örbygården. Ordförande Eva... Läs mer

Dagresa till Abecita konstmuseum och Textilmuseet 15 mars-19

Neuroförbundet i Mark har gjort en dagstur i konstens tecken. 30 medlemmar besökte... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2019-06-21

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  AnnonsMagnussons Snickeriservice
  Kinna Låsservice
  Marks Fastighets AB

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Expeditionstider:
  Måndag-onsdag 8-17
  Torsdag 8-16
  Fredag stängt. (Tel 9-12)
  Lunchstängt mån-fre 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00