PUBLICERAD 2019-05-15 17:11
När Jan Andersson började styrketräna slutade kroppen göra ont. Idag driver han Corpus friskvårdscenter och har ambitionen att gymmet ska fungera som ett kunskapscentrum så att fler kan må bättre. Inom kort väntas också flera maskiner bytas ut och när vi besöker gymmet är en snickare på väg att bygga upp en  PT-reception vid löpbanden. – Ett bra alternativ för dig som vill börja träna är att anlita en personlig tränare från början, som ger dig en personlig analys och kan hjälpa dig med ett upplägg som passar just dig, din kropp och din livssituation.
När Jan Andersson började styrketräna slutade kroppen göra ont. Idag driver han Corpus friskvårdscenter och har ambitionen att gymmet ska fungera som ett kunskapscentrum så att fler kan må bättre. Inom kort väntas också flera maskiner bytas ut och när vi besöker gymmet är en snickare på väg att bygga upp en PT-reception vid löpbanden. – Ett bra alternativ för dig som vill börja träna är att anlita en personlig tränare från början, som ger dig en personlig analys och kan hjälpa dig med ett upplägg som passar just dig, din kropp och din livssituation.

Träningen hjälpte mot smärtorna

Fyrtioårige snickaren Jan Andersson hade rejält ont i kroppen och började med styrketräning. Idag har han drivit Corpus Friskvårdscenter i 14 år och satsar nu på personliga tränare.

Personalen på Corpus friskvårdscenter är lätt att känna igen på sina T-shirts och de svarar gärna på frågor om träning.
Personalen på Corpus friskvårdscenter är lätt att känna igen på sina T-shirts och de svarar gärna på frågor om träning.

FRISKVÅRD – Jag var ju egen företagare, inte tänkte jag på hur jag skulle lyfta, jag jobbade bara, berättar Jan om åren då han jobbade som snickare.
  Han minns hur han nästan fick rulla ur sängen på morgnarna, så ont i kroppen hade han. Till slut fick hans fru nog och pushade honom till gymmet.
  – Första gången vände jag i dörren, jag stod därutanför, utan att kunna se in på hur det såg ut. Men för mitt inre såg jag en massa vältränade människor och tänkte att nej, det är inte min grej.

Tog över gymmet
Men dagen därpå gick han tillbaka och fick hjälp av de andra hur han skulle göra.
  – Sen började smärtorna försvinna. Jag märkte att kroppen blev starkare och vardagen mycket lättare.
Några år senare ville gymägaren sälja gymmet. Ingen ville köpa och Jan fick lite panik. Hur skulle det bli med träningen nu?
  – Jag hade ju lärt känna lite folk och vi pratade ihop oss. Vi fick ihop tio personer och kom överens om ett pris.

Gym på heltid
Från en källarlokal flyttade gymmet till dagens lokaler på Kinnamarksvägen.
  Vi öppnade i januari 2003 och vi turades om att vara här på kvällarna. Efter ett par år kände Jan att han antingen fick dra sig ur eller köra gym på heltid.
  Det var 2006, jag var 45 år och tänkte att det kanske var dags att göra något annat i livet.
  Han köpte ut de andra, byggde om och satsade. Eftersom han är snickare kunde han ordna ombyggnaden själv (med hjälp av ett antal hantverkarvänner och sin far, även han snickare) och när höstterminen drog igång det året hade han 850 kvadratmeter gym, ett gym som sedan dess fortsatt att växa. Idag är de inte mindre än 37 personer som jobbar här, med varierande grad av tjänstgöringstid.
  – Jag har fantastiska medarbetare, berömmer Jan.

Muskler bär upp
– Enligt min filosofi är kondition och styrka lika viktiga. Utan styrka kan du inte träna kondition, det är ju muskulaturen som bär upp kroppen. Ju mer muskler du har runt lederna desto mer skyddade är de.
  Han berättar att han själv har flera förslitningsskador som hålls i schack tack vare omgivande muskulatur. 2005 gick han sin första instruktörsutbildning som han sedan fyllt på med jämna och ojämna mellanrum.

Kunskapscenter
Det blir allt mer vanligt att man skaffar sig en PT, en personlig tränare.
  – Tänk om jag haft det från början, säger Jan, då hade jag inte behövt gå alla omvägar jag fick gå i onödan för att få rätt resultat.
På Corpus Friskvårds-cen-ter satsar de nu på just personliga tränare. I dagsläget finns tre stycken.
  Är det verkligen nödvändigt med en personlig tränare?
  – Jag tror att alla behöver ha en puff med jämna mellanrum. Alla har nytta av någon som ger inspiration och kunskap. Till och med PT:n har en PT, jag har också en. Mitt mål är att vi ska bli ett kunskapscenter där vi som jobbar här är de som ser till att våra kunder också får kunskap om sin kropp och hur man kan läka den utan mediciner.

Börja inte för tufft
Låt säga att jag är en helt vanlig människa som jobbar på kontor. Jag är stressad, har huvudvärk, ont i axlarna och har inte hunnit träna. Vad rekommenderar du?
  – Då rekommenderar jag att börja med något som inte är alltför tufft. Jag rekommenderar alla att ta en instruktion i gymmet så att man lär sig maskinerna. Vi går igenom ett helkropps-program och  jag kan förmedla lite tips om vad och hur man kan träna. Sen skulle jag rekommendera ett core-pass, som har fokus på mage och rygg. Alla våra pass är upplagda så att alla kan vara med. Man bestämmer själv hur mycket man orkar. Ett spinningpass är också bra, eller varför inte prova Bodybalance eller Bodytoning?

Det låter ju bra, hur kommer jag igång?
  – Kom till receptionen så tittar vi på olika alternativ på upplägg. Sen bokar vi en instruktionstid och så är du igång. Vi har utbildad personal på plats alla vardagskvällar och vi hjälper gärna till!

Corpus Friskvårdscenter

Startade: 2003.
Ägs av: Jan Andersson.
Yta: 1.350 kvadratmeter.
Träningsformer: Styrketräning, Les Mills Cxworx®, Les Mills Bodybalance®, Les Mills Sh’bam®, Tabata, Les Mills Sprint™, Core, Bas-Spinning, Spinning, Puls-Spinning, Xfit, Xfit cirkel, Bodytoning, Träning 60+, Xfit Tabata, Mamma-barn träning.
Läs mer om Corpus friskvårdscenter:
www.corpus-gym.se
FB: Corpus Friskvårdscenter 

Instagram: @corpusfriskvard

Denna text är ett sponsrat­ innehåll framtagen av CORPUS FRISKVÅRDSCENTER. Den är inte skriven av Markbladets journalister.

 

Senaste föreningsartiklar

Lisa Carlsson på möte med Sätilas pensionärer

Lisa Carlsson gästade Sätila pensionärer den 4 februari och berättade om... Läs mer

Julfesten 2019

Neuroförbundet i Mark har haft sin årliga julfest i Sätila bygdegård.... Läs mer

Neurodagen 2019

Neuroförbundet i Mark firade Neurodagen den 12 oktober med öppet hus på dagcentralen i Örby.... Läs mer

Hyssna Pensionärsförening

På det välbesökta månadsmötet för oktober tog L-G Rubne oss... Läs mer

Publiken tog Marie Arturén till sina hjärtan

Sätila Bygdegårdsförening hade engagerat Marie Arturén och Göran... Läs mer

Senaste Artiklarna
Läsarartikel
Kommande föreningshändelser

2020-02-20

2020-02-24

2020-02-25

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsKinna Låsservice

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag 8-17
Torsdag 8-16
Fredag stängt. (Tel 9-12)
Lunchstängt mån-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se

Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00

Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Swish-nummer:
123 339 85 00

Ansvarig utgivare:
Simon Leppämäki
simon@markbladet.se

Markbladet Integritetspolicy: