Föreningsartikel

Året 2012

Tjugohundratolv var året då Fotskäls hembygdsförening intog Göteborg med spårvagn. En solig lördagsmorgon i maj månad äntrade vi vår hyrda buss, med som vanligt Peter vid ratten, på parkeringen vid kyrkan i Fotskäl.

Tur genom Göteborg
Ett femtiotal förväntansfulla styrde färden till gamla vagnhallarna i Gårda där gamla Långedragsvagnen väntade på oss för att ta oss genom stora delar av staden. Medan vi passerade Redbergsplatsen, Bagaregården och Härlanda dukades kaffe och frallor fram i vagnen, vilket vi i lugn takt kunde avnjuta medan Munkebäck, Kålltorp Kärralund och Bö passerade revy utanför fönstren. ”Röda Torget”, Göteborgarnas namn på Sankt Sigfridsplan, Ryska ambassaden ligger där, korsades innan Liseberg dök upp på vänster sida och på höger Svenska Mässan. Vi såg en skymt av Heden med ”Hedendomen” Katolska kyrkan i bakgrunden innan vi kom upp på Avenyn.
Via Vasagatan passerades Vasastaden, Annedal och Linnéstaden innan Slottskogen, Botaniska trädgården och Slottskogsvallen, där Gunder Hägg satte världsrekord, skymtade förbi inbäddat i förförisk grönska. Högsbo ledde vidare till Sannaplan och därifrån till Majorna, Stigbergstorget ner till Järntorget för att åter vara nere i centrala sta´n. Brunnsparken med Johanna, Gustav Adolfs torg, Femman, Operan och Läppstiftet ledde vidare upp och över Göta Älvbron, där hamnens vatten glittrade inbjudande mot oss, det är en förförisk syn över Göteborgs hamn. Även om denna bron är den lägsta av de tre broar som går över älven inne i sta´n är utsikten magnefik. När vi hade kommit över på Hising Island passerades Frihamnen, Backaplan innan vi vände vid Eketrägatan och tog samma väg tillbaka över bron. Drottningtorget och Stampen förde oss tillbaka till Gårda och vår väntande buss, som förde oss ut till Klippans Kulturreservat.

Klippans Kulturreservat
Klippan var och är en fascinerande del av det gamla Göteborg. En mycket duktig och trevlig guide mötte oss vid Sjömagasinet för att berätta om denna del av Göteborg. Klippans Kulturreservat är ett område med lång och intressant historia, med minnen från en rad stora epoker. Ofta kallas Klippan för Göteborgs första hamn. Redan på 1300-talet pågick här omlastning för vidare transport in till staden. Som bevakning anlades gamla Älvsborgs Fästning. På den här tiden sjöd området av liv, varv, verkstäder, värdshus och krogar blandades om vartannat.
Kanske var 1700-talet den mest intensiva perioden här. Vid Klippan hade Ostindiska kompaniet sin hamn. Härifrån gick båtarna till Kina och åter med åtråvärda varor.
Grytgjuteri, sockerbruk, glasbruk och porterbryggeri är andra verksamheter som satt sin prägel på området.
Gamla Älvsborg eller Älvsborgs slott var en betydelsefull försvarsanläggning vid Göta Älvs utlopp från 1300-talet till 1600-talet. Detta var en stor överraskning för oss infödda Göteborgare som var med på resan. Vi hade ingen aning om att det fanns lämningar av ett slott på denna plats, Älvsborgs Fästning, ja, men slott nej, så vi fick lära oss något nytt. Det var spännande att se de gamla murresterna som står kvar. Till slottet hörde på den tiden mycket odlingsbara marker och skogar. När vi stod uppe på berget där slottet legat och såg ut över nejden berättade vår guide om ladugården, som fortfarande finns kvar, och som gett namn till stadsdelen Kungsladugård, Slottsskogen bär också sitt namn efter detta slott.
På ruinerna av Älvsborgs slott byggde Abraham Lorent född i Hamburg, 1808 ett sockerraffinaderi och fem år senare ett porterbryggeri .
Flera av Göteborgs köpmanssläkter härstammar från Skottland, Carnegie har sitt ursprung i Montrose. David Carnegie Jr. kom till Göteborg år 1830 för att arbeta på sin farbrors D. Carnegie & co, vilket var ett av de största exportföretagen i trä- och järnbranschen. När han år 1836, endast 23 år gammal, köpte det Lorentska bruket på konkursauktion var det en sensation.
För pengarna fick Carnegie ett porterbryggeri och ett sockerbruk, som på kort tid blev det modernast sockerraffinaderiet i Sverige.
Under 1850-talet lät David Carnegie bygga både arbetarbostäder, kyrka, skola, sjukstuga och bruksbod inom Klippanområdet. Carnegie gjorde sig också känd som donator till humanitära och vetenskapliga ändamål. Mest bekant är donationen på 500.000 kr. till Göteborgs Högskola.
Den efterföljande middagen på Lyxkrogen Sjömagasinet var minst sagt superb, och en värdig avslutning på en helt lyckad dag inte så långt bort från hemma.

Många händelser
En nyhet för året var Tårtans dag i mars månad. Vi inbjöd till att baka Fotskäls bästa tårta, och vi hade ingen aning om hur detta skulle fungera, många kände sig kallade att baka och ännu fler att provsmaka och dricka kaffe. 55 personer Té Alfreds höll på att spränga väggarna, klar succé måste man säga, vi gör om det i vår.
Vi har haft två berättarkvällar under året och jag vill särskilt nämna den första. Hans Jakobsson berättade om hur det är att vara biodlare, det var otroligt intressant och lärorikt en hel vetenskap om binas liv och leverne, Hans är en riktig berättare.
Valborgsfirande och Gökotta följde traditionen med god uppslutning, nässelsoppan till valborg är uppskattad.
Torpvandringen till Grevared samlade ett tjugotal intresserade. Inger och Bosse berättade om sina hemtrakter och Inga som var med fyllde på med härliga anekdoter från förr i tiden. En mysig dag och utan regn.
Midsommarfesten på Midsommardagen är en av höjdpunkterna på året, mycket folk och god stämning, dessutom många barn som roar sig tillsammans med oss lite äldre, äter jordgubbstårta, bulle och dricker saft eller kaffe. Det nya för året var att vi samlades kvällen innan Midsommarafton och klädde stången. Detta gjorde att det kom fler för att hjälpa till att löva, barn och vuxna i en härlig blandning, det blev riktigt lyckat och kul och en god samling runt fikan som avslutning. Detta gör vi om i år.
Till de övriga aktiviteterna hör sommarcaféet under Hantverksveckan, måndagskvällarna i Klockargården vår och sommar, Marielund på hösten. Frivilliggruppens våffelkafé i Marielund varannan onsdag vår och höst.

Med dessa rader lägger vi året som gått till handlingarna med en önskan om ett gott nytt 2013.


Christer Ilbratt

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Övriga artiklar

Släktforskning

Tillsammans med Christer har jag fått ett nytt och mycket intressant tidsfördriv,... Läs mer

Kontaktinformation

Gunnar Gustafsson0733 43 98 04
Kvällstid630 55
Christer Ilbratt633 40

Bo på hembygdsgård - förfrågan/bokning

Christer Ilbratt633 40
E-postbokafotskal@vilg.se

Adressuppgifter

Fotskäls Hembygdsförening
Vilg Vilggården
519 96 Fotskäl
www.fotskal.se
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Tillfälliga
  expeditionstider:

  Måndag-torsdag 9-15
  Fredag 9-12
  Lunchstängt 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00

  Ansvarig utgivare:
  Simon Leppämäki
  simon@markbladet.se

  Markbladet Integritetspolicy: