Föreningsartikel

Släktforskning

Tillsammans med Christer har jag fått ett nytt och mycket intressant tidsfördriv, släktforskning. Av en slump kom vi i kontakt med detta ämne och nu är vi fast.
Utvandringen till Amerika var omfattande från alla håll i Sverige och den nådde sin kulmen efter 1860 och tack vare släktforskningen fick jag reda på Amerikasläktingar jag inte hade en aning om. Min historia är från Småland men kunde likaväl vara från dessa trakter.

Första generationen av mina släktingar i Amerika bjuder på ett livsöde. Min morfars pappas broder Jonas Peter Nilsson var en av två bröder, i en syskonskara på nio barn, som utvandrade.
Jonas född den 2 januari 1826 i Bohult Södergård i Lenhovda församling Kronobergs län.

Jonas Peter Nilsson var en av dessa som emigrerade till Amerika, när han följde efter sin bror Carl Johan. Det var således Carl, hans äldre bror, som först informerade Jonas om rikedomen i hans nya land och behovet av skickliga yrkesmän. Eftersom Jonas var timmerman till yrket och besatt av en stark önskan att göra sig fri från hemförhållandena, gav han sig iväg till Amerika i början av 1870. Inte utan en enorm mängd av känslomässiga och intellektuella våndor inför beslutet att lämna sin fru och familj bakom sig när han påbörjade ett äventyr fyllt med okalkylerbara händelser.

Den 23 oktober 1871 deltog Jonas tillsammans med sin bror Carl och hans hustru i ett möte för att starta den Svenska Evangeliska kyrkan i Parkers Prairie. Mötet hölls i Charles Videens hem. Det beslutades att de som fick rösta i denna församling skulle vara män fyllda 21 år och hade fullföljt alla sina skyldigheter mot medlemmarna i församlingen. De röstberättigade ändrade sitt beslut var kyrkan skulle placeras 4 gånger under 5 år. Vid ett möte i november 1874 beslutades att bygga på Carl Videens land. Jonas blev invald i byggnadskommittén. Byggnadskommittén hade erhållit ett bud från Johannes Gustav Johansson som chef för byggnationen till en lön av 2 dollar per dag. Det erfordrades en och en halv dags arbeten av varje medlem av församlingen för varje dag chefen arbetade med kyrkan. Var och en försörjde sig själv under den tid han arbetade. Varje dags arbete skulle bestå av minst 10 timmars arbetsdag. Men innan byggandet skulle börja ändrades, i december 1875, återigen byggnadsplatsen till Andrew Hanssons mark söder om Horseahead sjön. Detta blev den slutliga byggnadsplatsen. En ny byggnadskommitté valdes liksom en ny chef för bygget. Kyrkbygget påbörjades ett år senare men blev inte helt färdigt förrän 1897, 20 år senare.

Jonas Peters fru, Anna Lovisa Samuelsdotter Nilsson, anlände enligt kyrkböckerna 1873 med deras 4 barn som var i tonåren. Hon åkte med tåg från New York ända till Melrose, Minnesota och fortsatte med oxar till Parkers Prairie. Stavningen av Nilsson ändrades till Nelson.

Innan Anna och deras 4 barn anlände hade Jonas mutat in en bit mark och byggt en timmerkoja för att därefter förlora det beroende på sin långa frånvaro, när han jobbade på järnvägen många mil bort. En lantgård säkrades innehållande 79 och 22/100 acres som framgår av dokument. Denna lantgård som de först gjorde anspråk på i maj 1875 och ansökte om den 9 maj 1878 var formellt överförd till Anna många år senare, änka till Jonas Nelson. Under denna tid byggde de först ett timmerhus på 4x5 meter. Detta var senare utbyggt till ett 6x9 meter timmerhus med spåntak, 11 fönster, 7 dörrar, en bra källare och golv, ett stall 5,5x6 meter, ett sädeshus 5,5x5 meter, 100 käppar med stängsel 40 acres land för 500 dollar. Anna fick Amerikanskt medborgarskap den 1 maj 1884. Denna bit mark belägen 6 km. nordost om Parkers Prairie ägs idag av Erling och Ethel Olsson. Erling är sonsonson till Jonas Peter.
Byggnaderna är nästan som de var för 100 år sedan med undantag av tillbyggnader och renoveringar.

Jonas Peter var mycket van vid yxa och snickarverktyg. Råmaterialet till byggnaderna kom från den omkringliggande skogen.

I oktober 1882 omkom Jonas med en bruten rygg i en olycka nära Lake Hammadeau ( sjö ) norr om Alexandria Minnesota när hans vagn välte av skenande hästar. Han och ett flertal bönder hade tagit del i en inköpsresa till Alexandria för proviantering av salt, socker, tobak, kaffe, te, skott och andra livsnödvändiga varor. Det var nödvändigt att man reste i grupp tillsammans beroende på oväntade vägrövare, som rånade vagnarna. En sådan händelse är vad man trodde hade hänt Jonas.

Vid tidpunkten för Jonas död visste ingen med säkerhet vad som hänt beroende på avståndet mellan vagnarna, fastän gevärsskott troligen hade hörts. Det var inte förrän flera år senare när ett gäng häktades för skottlossning i Fergus Falls, norra Western College år 1913. En genomgång av gängets kriminella handlingar utfördes och man spekulerar i en anknytning till händelsen natten till den 19 oktober 1882 när Jonas dödades.

Annas liv blev mycket svårt efter hennes mans död. Hennes äldste son Carl Johan hade gift sig och ordnade för sin egen gård omkring 1,5 km. österut. Gustav Emil var 16 år vid sin fars död och hjälpte sin mor med gården och alla gårdens sysslor, inklusive slakt, skötsel av hästar o. s. v. och avslutade bygget av ladan, vilken står kvar än i dag.

Anna var områdets barnmorska och medverkade vid de flesta barnfödslarna under sin tid i detta område. Hon dog den 16 april 1896. Hon hade stannat på samma gård där hennes son Gustav Emil Nelson, gift 1 december 1892 med Jennie Johannesson, svarade för hennes försörjning.

Annas liv hade under hennes sista år blivit mycket svåra till tidpunkten då hon började se framåt sin död.

Både Jonas och Anna är begravda på den Svenska kyrkogården, 2 km. öster om Parkers Prairie. Jonas har den äldsta gravstenen på denna kyrkogård och konstigt nog finns det ingen inskription alls om Anna vid tidpunkten för denna nedteckning i juni 1976. Det har nu blivit känt att Clifford har ordnat så att det nu finns en sten för Anna Lovisa Nelson, ditsatt sommaren 1977.

Dessa uppgifter är framtagna av min syssling Gary Stenley Nelson, North Dakota.
 

Mona Ilbratt

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Övriga artiklar

Året 2012

Tjugohundratolv var året då Fotskäls hembygdsförening intog... Läs mer

Kontaktinformation

Gunnar Gustafsson0733 43 98 04
Kvällstid630 55
Christer Ilbratt633 40

Bo på hembygdsgård - förfrågan/bokning

Christer Ilbratt633 40
E-postbokafotskal@vilg.se

Adressuppgifter

Fotskäls Hembygdsförening
Vilg Vilggården
519 96 Fotskäl
www.fotskal.se
Kommande föreningshändelser

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
  Sök i tidningsarkivet
  Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

  Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
  Välj år:
  Vecka:

  Annonsmottagning:
  Telefon växel: 0320 20 91 00
  Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
  Besöksadress: Industrig 12, Skene
  annons@markbladet.se

  Tillfälliga
  expeditionstider:

  Måndag-torsdag 9-15
  Fredag 9-12
  Lunchstängt 12-13

  Redaktion:
  Telefon: 0320 20 91 40
  redaktion@markbladet.se

  Markbladet digitaltryck:
  Telefon: 0320 20 91 21
  www.digitaltryckeri.nu

  Prenumerationsärenden:
  Telefon: 0320 20 91 00

  Miss i utdelning:
  distribution@markbladet.se

  Swish-nummer:
  123 339 85 00

  Ansvarig utgivare:
  Simon Leppämäki
  simon@markbladet.se

  Markbladet Integritetspolicy: