Vargen kommer!

Vargen kommer!

Naturromantiker, (som jag väljer att kalla vissa människor i brist på en bättre benämning - Ni vet vilka ni är och ni andra det vilka jag menar.), hävdar ju ofta i debatten gällande jakt, att om man helt tog bort människans påverkan gällande skog, natur och vilt, så skulle naturen reglera sig själv.

En vaneföreställning som dock inte fungerar i praktiken år 2012. Konsekvenserna för skogsbruk, lantbruk, trafik etc. skulle bli enorma.

Viltförvaltning genom jakt är i dagens samhälle en nödvändighet för att viltet inte ska utgöra risker eller orsaka orimliga skador på skog, trafik och för lantbruk.

”-Ni jägare försöker alltid sätta er över naturens ordning. Moder Natur sköter naturen bäst! Ni vill bara döda oskyldiga djur.” Nja… är det verkligen så? Som jag ser det, så är vi jägare några av Moder Naturs bästa hjälpredor.

Själva dödandet, som ofta "Naturromantikern" hakar upp sig på, är en ytterst liten del av själva jakten.

Men visst, jakt är adrenalinkickar, spänning, tradition, gemenskap med vänner och hundar. Allt
i en salig blandning. Men samtidigt är det till stor del naturvård. Att få se att ens egna viltvårdande insatser, med utfodring, utsättning av saltstenar etc., har gjort nytta på marken är en vinstlott. Kloka jägare tar inte heller ut mer av en mark än vad marken producerar.

I vissa öron så kanske det låter cyniskt, men det handlar om att ta av överskottet och förvalta kapitalet väl för att få en så stark och livskraftig stam som möjligt. Vi vill ha sunda och välmående djur i våra marker.

Köttet är givetvis också välkommet. Att vi skulle springa runt och panga på allt som rör sig, som faktiskt många tror, är en mycket skev uppfattning och ingenting är längre från sanningen.

Köttindustrin är ljusår långt mycket värre än den lilla del kött som jägarkåren står för. Att djur lider i långa transporter både före och efter slakt och lever sina korta liv i en "storproduktionsapparat" är många gånger rent horribelt. Om du någon gång varit inne i ett grisslakteri av större mått, så vet du vad jag menar.

Att äta kött från vilt är ekologiskt, klimatsmart, magert, fritt från antibiotika och färgämnen. Ändå står viltkött för mindre än 5% av konsumtionen i Sverige.

Jag har också full förståelse för att någon som inte jagar, inte heller förstår jaktens traditioner eller varför man jagar.

Hur konstigt det än kan låta så bygger iallafall min egen jakt på grundläggande värderingar med respekt för viltet och naturen. Viltet ska behandlas väl även efter skottet och tas om hand på bästa sätt. Det är en resurs som vi tagit oss friheten att skörda och då ska vi också använda det.

Det finns inte någon grupp människor som tar hand om viltet på det sätt som jägarkåren gör. Och i ärlighetens namn, hur många av ”Naturromantikerna” utfodrar djuren på vintern med tonvis med ensilage och spannmål? Jägarkåren fodrar viltet i markerna med mat för runt 265 miljoner kronor varje år.

Intressant är också hur många "tyckare" det dyker upp när det så att säga hettar till. Vargens återinförande i Sverige är ett sådant ämne. Vargfrågan är komplicerad. Men att inte inse att även varg, precis som allt annat vilt måste förvaltas är som att försöka laga en omelett utan att först knäcka äggen.

Förvaltningsmetoden är bland annat jakt. När vi jägare skjuter vildsvin eller älgar så är det inga protester. Men det är klart... de ser ju inte lika coola ut…

Och visst månar vi om den jakt vi älskar, och visst är varg en konkurrent, och visst är var man sig själv närmast – Om du driver ett fäbodbruk och den är en viktig del av din försörjning och en varg äter upp dina djur, så älskar du ju inte direkt vargen. Samma sak om vargen får sig ett skrovmål på din bästa jaktkamrat, hunden.

En förutsättning för vargens överlevnad är att lokalbefolkningen, som lever där vargen finns, accepterar detta. Det är kanske är den mest grundläggande förutsättningen för fortlevnad av stammen. Utan denna acceptans så har inte vargen en chans. Lyssnar ingen så kommer man helt enkelt ta lagen i egna händer och ta hand om problemet. Desperata människor tar nämligen nästan alltid till desperata åtgärder. Så funkar vi människor.

Ett fåtal jägare är kanske också positiva till vargen. Men de allra flesta vill inte ha dem på sin egen mark. Vi har en mycket, mycket lång jakttradition av att jaga med löshund i Sverige. Med drever, stövare, taxar, jämthund och gråhund m.fl. Denna jaktkultur försvinner om vi får varg i markerna. Det är fakta.

Regeringen fastslog för några år sedan att vargstammen inte skulle överstiga 210 individer – Det var ett steg i rätt riktning. En av anledningarna var att en för stor andel varg på begränsade ytor kraftigt försämrade livskvalitén betydligt för de som lever med detta runt stugknuten.

Vet att det kanske är svårt att förstå, men har man i generationer drivit djuruppfödning eller jagat och någon plötsligt säger att "Nu kan du inte göra det längre", så är det klart att det blir livat i stugorna.

I grund och botten handlar det inte om att man i sig hatar vargen. Det är nog främmande för de flesta jägare och naturmänniskor att hata ett djur. Det handlar mer om hur våra politiker hanterat frågan.

När det går så långt att eftersöksjägarna som tar hand om bland annat trafikskadat vilt vägrar släppa sina hundar. När man inte längre kan ha tamboskap och människor är seriöst rädda för att släppa ut sina barn själva - Då är det samhällets förbannade plikt att ta detta på allvar och inte vifta bort det som "larv". Alla bor inte i storstäder!

Den lekstuga som Naturvårdsverket bedriver med dina och mina skattepengar måste sakna motstycke historiskt sätt. Vargflyttar för miljontals kronor, en lek med människors liv i glesbygd där ingen lyssnar, hånet mot jägarkåren som är en av våra största folkrörelser som tillsammans omsätter 3-4 miljarder kronor varje år. Och allt för vad? För att man gett sig den på att återinföra ett av världens vanligaste rovdjur i Sverige och då tar man sig rätten att köra över den lilla människan som inte har en chans mot storebror.

Jag förstår liksom inte hur man tänker, när man ens funderar på att släppa ut vargar på orter som Svenljunga. Vad tror man att det ska få för effekt när man släpper ut varg mitt i Västra Götaland som är ett av de mest fårtäta områdena i Sverige? Kan något gott överhuvudtaget komma av det?

Vi måste också ställa oss frågan om vi överhuvudtaget har den vildmark i Sverige som krävs för att vi ska kunna ha en fritt växande vargstam som vi har just nu? Vissa har till och med fått för sig att vi ska bli ett Mekka för rovdjursturism. Jo, mycket ska man höra innan öronen trillar av…

2010 sattes ett inte allt för roligt rekord i Sverige - I antal trafikolyckor. 47 475 stycken. Bland annat med runt 36 000 rådjur, 2 500 vildsvin och 7 200 älgar och faktiskt 10 olyckor med varg. 5 personer dog och över 40 skadades allvarligt.

Och då kan man ju fråga sig. Vem söker upp den stora del av de 36 000 rådjuren, 2 500 vildsvinen och 7 200 älgarna som inte blir kvar på olycksplatsen utan som springer skadade därifrån?

Eftersök på vildsvin och älg kräver mycket ofta att man har tillgång till en hund som man kan släppa lös. Var ska vi få dessa hundar från när träning av eftersökshundar är en omöjlighet? Eller ska vi lämna de skadade djuren i skogen åt sitt öde? För vem vet - en varg kanske kommer förbi och får ett lättfångat skrovmål på en älg som legat med brutet ben och lidit några dagar...

Jag vet också att många av de som värnar vargen finns i storstaden. Man läser och bildar sig en uppfattning. MEN - Man ofta lever man inte där vargen finns. Tro det eller ej, men det är en viss skillnad. När man tar upp detta så får man ofta motargumentet ”-Men vadå, vi har väl också rätt att tycka – Ska ni jägare ha ensamrätt till djur och natur?”. Nej, givetvis inte. Alla har självklart rätt att ha en åsikt.

Och sitt gärna och blogga i en etta i Sundbyberg om att du vill ha varg… men du kanske borde prova att besöka skogen någon gång också? Eller i alla fall göra ett försök att sätta dig in i problematiken med varg kontra jaktliga traditioner och djuruppfödning?

Jag bor inte heller i vargland. I mina hemmaskogar här i Sätila går det möjligtvis en och annan strykare förbi. Men i den takt som vargstammen växer så lär det inte dröja länge. Vi måste ha ett tak på vargstammen annars är jakten inom kort ett minne blott i skog och mark även är nere. Jakten håller på att raderas helt i bland annat Värmland och Dalarna som idag fungerar som vargens barnkammare - Det är en skrämmande utveckling som i rask takt sprider sig.

Personligen vill jag att min grabb själv ska kunna ha möjligheten att hänga bössan på ryggen, ta med sig en hund och sedan få lyssna på underbar musik i form av rungande drev i skog och mark - Om si så där 10 år. Undrar om han kommer ha den möjligheten?

Hoppas verkligen att vi har politiker som på allvar vågar ta tag i denna fråga i kommande valrörelse. Pelle Pellby, Margareta Lövgren och Haleh Lindqvist. Ni ska arbeta för att främja kommunens allmänna utveckling samt dess ekonomiska, sociala och kulturella intressen. Var står ni i frågan? Vi är många som vill veta.

Mikael Jägare
Sätila

Kommentera!


Alla kommentarer till den här artikeln granskas av Markbladets moderatorer innan de publiceras.
Sidor:
1
Sortera:

l-g
Svar till vargen kommer. Bli författare du är bra på att skriva men sämre på djur o natur så läs på om naturen eller besök ett varg rikt revir så får du nog en fredligare inställning till detta vackra djur. 23 aug kl. 13:19
Anonym
Läs på om eko systemet o lär hur vår natur skall fungera.o håll reda på era f......e jakt hundar 3ggr dom är hos grannen o tar hans tamdjur, men det är väl Okej? .sen är det synd att vargen tarera hundar men kommer någon hund in o attakerar något påmitt re... läs mer 23 aug kl. 12:46
mer varg
Jag vet inte vad du har läst men rödluvan o vargen är en saga.det är inte Okej att vargen tar era hundar men att jakt hundar släps lösa inför jaktsäsong så att dom springer in o tar tamdjur som ankor kanniner mm är väl Okej.men att jägarna själva skjuta siåååna hundar 23 aug kl. 12:28
Mikael
Eh, Kinnabo. Vad är det som är naivt? Är det inte fakta att vi håller på att förstöra våra gröna näringar och öser ut 100-tals skattemiljoner på att återinföra världens vanligaste rovvilt,utan tanke på konsekvenserna? 01 mar kl. 06:25
Kinnabo
Läs på om ekosystem....Oerhört naivt Mikael. 27 feb kl. 01:33

Det finns totalt 7 kommentar till artikeln.

Sidor:
1
Visa antal inlägg:

Här ansvarar du själv för vad du skriver.
Klicka här för att läsa Markbladets policy för artikelkommentarer.

Ditt namn


Kommentar


Övriga läsarartiklar

Skulpturkurs på Marks Konstgrafiska Verkstad

Här är gänget som deltog i ännu en lyckad Skulpturkurs med Marta... Läs mer

Finissage och jubileumsfest med Marks konstgrafiska verkstad

Det blev en mycket festlig finissage på jubileumsutställningen. På Rydals museum fick en stor... Läs mer

Seniorklassen på Helsjön

Under fyra onsdagar har 15 glada seniorer träffats på Helsjön för att gå seniorkurs på... Läs mer

Skulpturkurs hos Marks Konstgrafiska Verkstad.

Kreativiteten flödade. 10 deltagare tog chansen att inspireras av konstnär Marta Runemark som... Läs mer

Skytte - Skol-SM 2016 Skövde

Sista helgen i september avgörs traditionsenligt Skol-SM i skytte varje år.... Läs mer

Hembygdsmässa i Tånga

I Vårgårda hölls 17-18 september på Tångahed en utställning. Det var hembygdsmuseerna i... Läs mer

Familjedag regnade bort

Kinna hembygdsförening och Marks fornminnesförening anordnade 28 augusti en familjedag. Två... Läs mer

Cupseger för Persson

I helgen säkrades på Gelleråsen i Karlskoga seger i svenska cupen i klass 11 i classic... Läs mer

Akvarellkurs i det gröna.

Marks Konstgrafiska Verkstad höll sensommarkurs i akvarellmåleriets spännande... Läs mer

Vårdcentralen kinna

Man måste ju undra hur man tänke när man lovade att det inte skulle bli... Läs mer

Midsommar på Marieberg

Midsommarafton hölls det traditionsenligt firande i Mariebergsparken, Kinna. Det... Läs mer

Valborg på Marieberg

Kinna Hembygdsförening firade valborgsmässoafton med kör och fyrverkeri i... Läs mer

Mountainbike

I helgen kördes BCA racet vid Kransmossens friluftsanläggning i Borås. Borås CA stod som... Läs mer

Gör något med 156:an nu !

Vi kan alla vara överens om att vägen behöver byggas om. Men detta låter sig inte göras på... Läs mer

"Worldwide Pinhole Photography Day"

Hålkamerans dag firades på Marks konstgrafiska Verkstad med en helgkurs. Här är en fin-fin bild... Läs mer

Vårkonsert i Fotskäls Kyrka.

Lördagen den 23 april var det dags för Lions Club Horreds Vårkonsert. Det... Läs mer

Bryssel, en resa för livet.

Tidigt på morgonen den 30 november lyfte flygplanet från Landvetters flygplats till Europas... Läs mer

Vernissage på Öxabäckskolan

Torsdagen den 25/11 bjöd Öxabäckskolan in till vernissage. Eleverna i F-6 visade stolt sina... Läs mer

Frödingafton o Fotskäls bygdegård

I lördags kväll gästades bygdegården i Fotskäl av Britta Andersson och Egil Gry som gav oss... Läs mer

Museitåg passerade Kinna 6 september.

I söndags 6 september passerade på eftermiddagen ett extratåg med gammla lok. Från början var... Läs mer

Öppen trädgård på Hjorttorps Konst och Kuriosa

Den 28 juni var det dags för årets upplaga av Öppen Trädgård och Gårdsmarknad på Hjorttorps... Läs mer

Prisbelönad fotograf på Helsjöns folkhögskola

Den 23 april hade Helsjöns folkhögskola besök av den prisbelönade... Läs mer

Schneider electric marathon de Paris

Schneider electric marathon de Paris. 54000 löpare varav Öxabäcksborna Karl... Läs mer

Örestens Flygklubb

I Skene, Marks kommun har vi en fantastisk flygklubb, Örestens flygklubb. Kommande aktivitet den... Läs mer

Ett vårtecken bland alla andra.

Ett vårtecken som nu dyker upp allt mer i dikeskanterna är det som inte hör hemma där.... Läs mer

Självskada är ungdomars vardag, men jag slutar aldrig käm

Innan du läser denna text vill jag börja med att säga att jag vill inte ha uppmärksamhet. Men... Läs mer

Jägare är samhällsnyttiga!

Stämningen var hög i den hyrda minibussen som styrdes genom nattmörkret mellan Stockholm och... Läs mer

Cowboys n' guns

Jag skulle vilja dela med mig utav mitt livs resa. För ungefär 2 år sedan bestämde jag mig för... Läs mer

Dragning reselotteri Torestorp IF

Söndagen den 16 november hade TIF sin årliga dragning i sitt stora reselotteri. Som vanligt var... Läs mer

Frieriet i bygdegården

I lördags gav Panikteatern Anton Tjechovs Frieriet i Fotskäls bygdegård. Bygdegårdsstyrelsen... Läs mer

Handla i Kinna

Jag besökte för första gången Nille som ligger på kinna torg, för någon vecka sedan. Och jag... Läs mer

Måste vara frisk för att vara sjuk!

God morgon härliga höst! Nu kommer ett inlägg med fokus... Läs mer

Skördefest på Tjolöholms slott den 4-5 oktober

I helgen den 4-5 oktober är det Skördefest på Tjolöholms slott i Fjärås. För tredje... Läs mer

Skördefest.

En potatisknöl med potatisnäsa visar upp sin skörd. (foto Bengt Bertilsson... Läs mer

Spansk eller svensk skogssnigel

Många har dessa i sin trädgård och färgen kan variera. De vanligaste förekommande färgerna... Läs mer

Den gamla goda tiden

Sommaren 1994. Sverige tog brons i fotbolls-VM. Jag skulle fylla 10 år och det var den enda... Läs mer

Orättvisan i äldrevården

Nu måste alla få reda på hur det går till när man ska få en vård och omsorgslägenhet. En... Läs mer

Släktträff

Ättlingar till mjölnarparet Anna och Karl Johansson Vasse kvarn i... Läs mer

Pingst, hänryckningens tid

Enligt den kristna tron kom ”Den Helige Ande” till människan vid pingst. Om detta kan vi ha... Läs mer

Barnkammardags

Det är barnkammare ute i naturen just nu och plötsligt så stod rådjursgeten där och bredvid i... Läs mer

Min smultronställe

Jag var åkte fram till affären idag och skulle handla och så såg jag att dom sålde svenska... Läs mer

Äppelträden

Nu så har vårt äppelträd börjat blomma, det är dags att vakna... Läs mer

En doft av våren nektar

Samspel i naturen i påskens sommarvärme njuter maskros och citronfjärilen tillsammans (foto... Läs mer

Lång väntan på rättvist biljettsystem

Lång väntan på rättvist biljettsystem Tyvärr verkar Västtrafiks resenärer få vänta länge... Läs mer

Att rösta på lika villkor!

År 2014 är första gången som Sverige har val till Europaparlamentet och... Läs mer

Årets första vitsippa

Ja visst gör det gör ont när knoppar brister skrev Karin Boye i diktsamlingen... Läs mer

Fjäril vingad syns i Berghem

Årets första Citronfjäril funnen. Ett vårtecken som dyker upp alla... Läs mer

Silvermedaljen bärgad!

Sista deltävlingen i Su­perenduro-VM, kördes i Tours i Frankrike, blev en... Läs mer

Författarbesök på Marks gymnasieskola

Tisdagen den 4 februari var författaren Torgny Karnstedt på Marks gymnasium... Läs mer

Framgångar i Vänercupen

Viskafors AK var i lördags på Vänercupen i Lidköping där det var... Läs mer

Felicia Siljeholm skördar nya offer!

Skene AK:s Felicia Sil­jeholm mötte KK All­rounds Lisa Sjö­lander i sin... Läs mer

Marbo Basket nära att skrälla i Riksmästerskap för DU16

Under den gångna helgen spelades omgång 3 i RM för DU16. Trots en mycket... Läs mer

Gratitude

Gratitude is a word that I am hearing used frequently now over the Holiday Season. This is a... Läs mer

Projekt kring överföringsledning?

Att projekt blir fördyrat är ibland ofrånkomligt då det kan ske saker i... Läs mer

Marbo Basket, flickor U 16, kämpade tappert i helgen

Riksmästerskapet i basket för flickor U16 in­leddes den gångna helgen med... Läs mer

Äntligen seriepremiär för IBK F01/03

Efter en lyckad försäsong med bra träningar och många spelare som... Läs mer

Kreativ Mötesplats i Skene

Marks Ekumeniska Råd, MER, anordnade den första (av förhoppningsvis flera)... Läs mer

Fiberförening bildad i Torestorp

Ett stort steg närmre en fibernätsutbyggnad i Torestorp togs den 26 september,... Läs mer

Välbesökt fibermöte i Ubbhult

Tisdagen den 17 september hade Ubbhult Fiber Ekonomisk Före­ning kallat till... Läs mer

Bokfest och tårtkalas för Sommarboken 2013

Lördagen 21 september samlades ett hundratal föräldrar, syskon och... Läs mer

Silvermedalj i Enduro-SM!

Årets sista deltävling i Enduro-SM kördes för ovanlighetens skull... Läs mer

Traditioner förs vidare

Efter att föreningen Förläggargårdar, i samverkan med Gullbergs byalag,... Läs mer

Örbys målexplosion

Örbys ineffektivitet framför mål som stört dem i många av de... Läs mer

Släktträff i Kinna

Ett drygt 50-tal ättlingar till Annika och Tor­kel i Berg (i utkanten av Kinna)... Läs mer

Ny fiberförening väster om Horred

På årsmötet med Lind­hults vägförening i mars ställdes... Läs mer

Tre starter, tre segrar

Tre starter, tre segrar för Markbygdens OK:s omöjlige Felix... Läs mer

1200 km, 10 000 höjdmeter på 88 timmar och 55 minuter

Efter starten i Fred­rikshamn på fredags­morgonen, nådde jag Kristiansand... Läs mer

”Må bra dagar” på Kinnagården

Marks kommuns ”An­hörigstöd” hade under vecka 34 arrangerat... Läs mer

Det var så det började

Plötsligt vid vår sedvanliga köksbordskonferens säger min fru Marie-Anne... Läs mer

Nu drar det igång!

Ja, augusti är här, med allt vad det innebär. Utmaningarna har legat lite... Läs mer

Linusson – Vinst i Eksjö

I helgen avgjordes Rän­ne­racet i Eksjö – en tiotimmars... Läs mer

Finns det ättlingar till Svenskbyborna hör i Mark?

1929 kom Gammal-Svenskbyborna till sitt hemland Sverige efter mer än 500 års... Läs mer

Romer som tigger i Sverige

I Europa lever idag omkring 12 - 15 miljoner romer varav de flesta under... Läs mer

Träffa sällsynta raskalven Hugo på 4H-gården Stättared

Den 27 juni 2013 nedkom bohuskon Anna med en tjurkalv, hennes första kalv, på... Läs mer

Fint besök

Idag, måndagen den 15 juli, mitt i högsommaren när livet är som... Läs mer

Sommarfredag i Örby

Den 12 juli i strålande solsken samlades Markborna till fest i Örby. Här... Läs mer

Hatbrott mot romer

Brottsförebyggande rådet (Brå) lämnade den 27 juni sin årliga... Läs mer

Sätilaplankan

Här i Sätila har vi under några månader haft utmaningar av olika slag,... Läs mer

Viltolycka

Varning otäck bild, men detta är verkligheten hur ett djur ser ut efter en olycka.... Läs mer

Kajsa Persson om JSM i Åstorp

Nu har jag varit och kört JSM i Åstorp, tempot förra torsdagen och... Läs mer

Förlustsviten bruten

Förlustsviten är bruten men det var ändå med bittra känslor som... Läs mer

Örby taggade inför mötet med Kungsbacka

Imorgon, 20/6, väntar årets hittills viktigaste match för Örby damer,... Läs mer

Sommarfest på Lindäng

Den årliga sommarfesten på Lindäng gick i år av stapeln den 13... Läs mer

Noshornsbaggen (Oryctes nasicornis)

Noshornsbagge är en art skalbaggar som är ganska vanliga i södra och mellersta... Läs mer

Tredje SM deltävlingen

Den 9 juni körde Björn Levin den tredje SM deltävlingen för året,... Läs mer

Förläggargårdar öppnade upp för besök

Redan vid öppningen, klockan 11 i söndags, kom bil­arna ringlande upp på... Läs mer

Vad säger ni om att få en sådan är på tallriken

FN:s livsmedelsorgan säger i en ny rapport att vi borde äta mer insekter med... Läs mer

Jubileumskonsert i Fritsla

Körsång är fantastiskt roligt! Och nyttigt, vi­sar forskning i... Läs mer

Mark Symphonic Band på Tysklandsturné

9-12 maj var kommunens orkester på en innehållsrik turné i Tyskland med... Läs mer

Konstutställning i Tostared

Under pingstdagen kom det närmare 100 personer för att se konstutställningen i... Läs mer

Certifieringsceremoni på gymnasiet

Bygg- och anläggningsprogrammet på Marks Gymnasieskola har blivit certifierat... Läs mer

Nöje och allvar på Mos strand

Solen flödade och bjöd på härlig försommarvärme när PRO... Läs mer

Goda livet??

Jaa, Marks kommun är väl det bästa som hänt sedan dom kom på att... Läs mer

Vargar i mark

Det är ganska intressant att läsa om denna varghysteri som pågår i... Läs mer

Barnens svåra känslor

I torsdags kväll och fredags förmiddag hölls en föreläsning i... Läs mer

Ekberg stekhet på tennisbanan

Marks TK:s A-lagsspelare och tillika tränare Melker Ekberg har spelat riktigt bra tennis... Läs mer

Basketbollens dag i Sätila

Basketspelare, föräldrar och ledare hade en rolig dag i Sätilahallen i... Läs mer

Rockabillyfest i Sätila

Båthuset anordnade en Rockabillyfest i Sätila lördagen den 20... Läs mer

Vårtecken i KSK

Ett säkert vårtecken i Kinnaströms Sport­klubb är starten av... Läs mer

Öppet Hus På Karstorps Naturförskola

Trots en inledningsvis oroväckande väderlek med regn och rusk anordnade pedagogerna... Läs mer

Föreläsning i Fritsla församlingsgård

I söndags eftermiddag hade Fritsla församling besök av Henrik och Elisabet... Läs mer

Öppet hus i Wallins ladugård

En intressant och trevlig upplevelse blev ”Öp­pet hus i Wallins... Läs mer

Fotskäls Bygdegård

Hej alla!! Nu finns Fotskäls Bygdegård registrerade i Markbladet och det... Läs mer

Oönskande vårtecken

Årets första picknick och ett besök på Seatons kulle med dess vackra... Läs mer

Uppenbarelsen blev som en liknelse av Jesus grav

Det som inträffade för ca 2000 år sedan på påskdagen och det vi... Läs mer

Carpe vocalis till Kinna

Till helgen är det dags för vårens föreställning med... Läs mer

Tre utställningar på en dagstur

En solig men kall marsmorgon lämnade en buss fylld med förväntansfulla... Läs mer

Fixardag på Karstorp

I söndags morse klockan nio samlades barn, föräldrar och pedagoger på... Läs mer

Våffelträff på PRO-gården

Doften av våfflor mötte oss redan ute på gatan när vi, i det... Läs mer

Konstnärsbesök hos SPF Markbygdens konstcirkel

SPF Markbygdens konstcirkel har som tradition att bjuda in konstnärer från... Läs mer

Schangtilt av Västtrafik.

Nog har ni hört den där historian om personen som stoppade bussen som kom... Läs mer

Nytt år, nya förutsättningar!

Andreas Linusson från Kinna har siktet inställt på junior-sm i... Läs mer

Sydamer i Sätila fick sin utmärkelse

I samband med att Bya­laget i Sätila hade sitt årsmöte,... Läs mer

Ewert Ljusberg till Sätila

Ewert Ljusberg, en av våra största vissångare och underhållare... Läs mer

Årsmöte i Kinna PRO

Drygt 100 av föreningens 800 medlemmar kom till Kinna PRO:s årsmöte i... Läs mer

Hejdundrande fest i vinets tecken

Munskänkarna i Mark firade i fredags, den 22 februari, sitt 10-årsjubileum... Läs mer

Musikcafé – Lördagen den 23/2 på Horreds Bibliotek

Det är jag Sara Serholt som är ansvarig för musikcafét i Horred.... Läs mer

Pubafton i Viskafors

PRO-Viskafors har haft Pubafton i Seniorcenter. Lars Schönberg kunde... Läs mer

Bordtennis under sportlov

Utöver vanliga träningspass har Kinna BTK haft öppet för de som varit sugna på att spela... Läs mer

Sportlovskul

”Vi är barn och vi är här, hör på oss ja lyssna och... Läs mer

Sportlovsaktiviteter i Horred

Traditionsenligt har Horredsbygdens byalag i samarbete med Horred-Istorp-Öxnevalla... Läs mer

Lilla Vasaloppet på konstsnö

Till Barnens Vasalopp vid Marks Konstsnöallians (Kinnaströms SK, Skene SoIS och... Läs mer

Rekorddeltagande i Tygrikesspelen 2013!

Årets upplaga av Tygrikesspelen i Kinna lockade hela 137 deltagare, vilket är en... Läs mer

Stort intresse för fiber i Hyssna

Ett hundratal personer samlades i Hyssna bygdegård på måndagskvällen... Läs mer

JULFESTEN

Den 24.12.2012 Kinna församlingshem Det var en underbar julfest tillsammans med Kinna... Läs mer

SKOLAVSLUTNING PÅ LETEBOSKOLAN

I onsdags höll Leteboskolan i Horred sin traditionella julfest. I år hade... Läs mer

Markbor kryssade med KISS

Fyra Markbor har spen­derat flera dagar med rockbandet KISS på ett... Läs mer

Maskerad i Öxabäck

Maskeradfest i Öxabäck Fredagen den 26 oktober... Läs mer

Härlig musikafton i Letebo

24.10.2012 Härlig musikafton i Letebo Edwins Fonds country... Läs mer

Ett lyckat och trivsamt möte mellan generationer

Härom dagen var några barn från Karstorps... Läs mer

Vattenfall tycks planera för reaktorstopp under vintern

Jag hörde på radion att en belgisk reaktor stoppats på grund av... Läs mer

Kajsa Persson tävlade i holländsk cykeltävling

Cyklisten Kajsa Pers­son från Kinna har varit och tävlat i Junior... Läs mer

Ida Salonen vann sitt första NM

I helgen var det dags för Nordiska Junior Mästerskapen i... Läs mer

LEKVADS JESUS & C:O PÅ BADKARSTURNE I VISKAN!

I Lekvad finns de många tokiga människor. Mikael alias JESUS och C:O är... Läs mer

Fantastiska hattar hos Ateljé Tova-Li

En av årets deltagare i Konsthantverksrundan var Lise-Lott Norrman, Horred, som i sin... Läs mer

Knådat, Virkat, Vävt - Hantverksutställning i Hajom

Sommarutställningarna på Hjorttorps Konst och Kuriosa i Hajom är i... Läs mer

August Krokström i Camaro Cup 6-7/7

Otroligt många nya intryck och erfarenheter! Så kan man sammanfatta en helg som både jag och... Läs mer

10-årsjubileum på Kvarnen i Hyssna

Lördagen 7 juli firade Kvarnen i Hyssna 10-årsjubileum och samtidigt... Läs mer

Ännu en landslagsman förlänger

Hajzer Ismaili heter Borås Baskets U18-landslagsman. Just nu är han mitt... Läs mer

Lyckade Liv- och lustdagar på Sjöbyskolan

På Sjöbyskolan har vi haft ett arrangemang som där eleverna fick genomföra olika aktiviteter.... Läs mer

Ligger Sveriges bästa förskola i Mark?

Att ta hand om vår familjs 3 barn under 12 skolår har nog inte varit det... Läs mer

Tredje deltävlingen i trial-SM

Efter tre intensiva tävlingshelger är det nu dags för ett litet uppehåll... Läs mer

Världens bästa kanin!

I helgen hände något sorgligt och samtidigt något fantastiskt. Det började när jag steg upp... Läs mer

Istid i Berghem

Först kom en blixt, sen en knall och sen hördes ett konstigt ljud från skyn... Läs mer

Marks Fågelklubb flyger till Spanien

I månadsskiftet april-maj reste 24 skådare till Madrid för att i en vecka... Läs mer

Lyckad loppis!

I söndags var det dags för Karstorps Naturförskolas Föräldraförening att ställa upp... Läs mer

BARNLOPPIS IGEN!

Ja, så var det då snart dax igen för att ha en... Läs mer

Tur och retur med Carpe Vocalis

Carpe Vocalis är en mixad kör som ursprungligen startade på Skene... Läs mer

Skateklubb jagade nya medlemmar med bananer

Skateboardlokalen Decay residence ligger på... Läs mer

Öppet Hus på Karstorps Naturförskola

Karstorps Naturförskolas föräldraförening anordnade den 29 mars öppet hus i samarbete med... Läs mer

Makten och härlighetens pris är högt!

När skall markborna vakna ur sin dvala? Medans politikerna i Mark får medborgarna... Läs mer

Arteria på Allégården

Det var den tredje omgången av uttagningar inför sommarens underhållning i Borås –... Läs mer

Karstorps Naturförskola i Öxnevalla

Den 19 mars är det en månad kvar tills Karstorps “vara eller inte... Läs mer

Kinna IF F12 vann Markmästerskap i lördags

Lördagen den 17 mars gick årets Markmästerskap av stapeln i Horred. Vinnare blev Kinna IF:s... Läs mer

Hjälpande mössor

Mössor vinter som vår. Detta är då inte vilken mössa som helst,... Läs mer

Fixardag på Karstorp

I lördags samlades föräldrarna på Karstorps Naturförskola för att tillsammans göra vårfint... Läs mer

Kinnas enduro-hopp på väg mot VM

MOTOR Andreas som i första hand satsar på junior-SM har två mål i år, att försöka komma på... Läs mer

AquaZumba på Kaskad!

I söndags var det premiär för AquaZumba. Härlig och inspirerande vattenträning. 25 st... Läs mer

Vasaloppsspinning.

I söndags följde 15 glada Trastenmedlemmar Vasaloppet på iForms spinningcyklar samtidigt som... Läs mer

Tankar om en malpåse

Malpåse används för det mesta i begreppet lägga i malpåse, vilket innebär att lämna något... Läs mer

Barnens Vasalopp 2012

När Marks Konstsnö­allians anordnade Bar­nens Vasalopp vid KSK-stugan sken solen från en... Läs mer

Metal Night i Kinna

Det är sista dagen på sportlovet. Fredag kväll och dörrarna öppnas på Fritidsgården i... Läs mer

Världens mest populära tjej

Har du någon gång stormat upp på ditt rum och spelat musik på... Läs mer

Insändare: Rökare på färden

Det röks på våra busshållplatser. En del rökare ställer sig visserligen utanför busskuren... Läs mer

Hyllningskonsert till Jussi Björlings minne

Julsånger, romanser och pianospel strömmade ut från kyrkan på trettondedag jul. Tenor... Läs mer

Julbetraktelse

”En julbetraktelse” med tankar från... Läs mer

Barn- och fritidsprogrammet tackar

Barn från olika förskolor från Kinna och Skene fick träffa Pippi och... Läs mer

Varning för ny typ av databedrägeri

Jag blev nyligen uppringd av en person som på dålig engelska utgav sig vara från Microsoft och... Läs mer

Dansavslutning 2011

Den 26/11 hade iForm Friskvårdscenter sin årlig dansshow på Kinna Konserthus. Det bjöds... Läs mer

Nostalgi till HIF:s åttioårsfest

Det kändes mycket inspekterande att få deltaga i Horreds idrottsförenings jubileum på... Läs mer

När alla klappar händer...

...blir vår sång så mycket starkare! Det var en av texterna som Kinna... Läs mer

En vädjan till alla skogsägare

EN VÄDJAN TILL ALLA SKOGSÄGARE Kulturlandskapet och vår vilda natur håller på att förvandlas... Läs mer

Hyllningar!

I kväll är det basketdags i anrika Kinnahallen! Mark basket damligalag... Läs mer

Bilister vägrar stanna

Nu har jag börjat att bli väldigt irriterad på bilister som aldrig stannar där de ska. Eftersom... Läs mer
Kommande föreningshändelser

2017-04-30

Välj Rätt!

Här kan du ladda ner veckans lunchguide som hjälper dig att välja rätt!

Klicka här

Veckans mest kommenterade artiklar
Sök i tidningsarkivet
Sök i vårt arkiv, från år 2001 och framåt. Fyll i vecka och klicka på "Sök" för att se alla sidor en viss vecka. Klicka sedan på sidorna i sökresultatet för att läsa sidorna i PDF-format.

Aktuellt nummer läggs ut onsdagar ca. kl 11.00.
Välj år:
Vecka:

AnnonsMagnussons Snickeriservice
Kinna Låsservice
Målerifirma Rune C

Annonsmottagning:
Telefon växel: 0320 20 91 00
Postadress: Box 113, 511 21 Kinna
Besöksadress: Industrig 12, Skene
annons@markbladet.se

Expeditionstider:
Måndag-onsdag: 8-17
Torsdag: 8-16
Fredag: 9-15
Lunchstängt ons-fre 12-13

Redaktion:
Telefon: 0320 20 91 40
redaktion@markbladet.se


Markbladet digitaltryck:
Telefon: 0320 20 91 21
www.digitaltryckeri.nu

Prenumerationsärenden:
Telefon: 0320 20 91 00


Miss i utdelning:
distribution@markbladet.se

Ansvarig utgivare:
Matz Hammarström
matz.hammarstrom@markbladet.se